Decizie pentru toți clienții RCS-RDS! S-a aflat ce vrea compania să facă

RCS & RDS

SURSA FOTO: Facebook, Digi Romania

Autoritatea de concurenţă din România supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de RCS&RDS. Decizia a fost luată pentru a înlătura îngrijorările de natură concurenţială identificate în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă.

RCS&RDS se angajează să menţină stabilitatea grilei de programe, operarea transparentă a modificărilor acesteia, conform normativelor şi criteriilor de ordonare stabilite.

Un alt angajament ține de comunicarea schimbărilor către radiodifuzori şi abonaţi.

Propunerile RCS&RDS, supuse la dezbatere publică

Autoritatea de concurenţă a informat că va supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de RCS&RDS. Astfel, Consiliul Concurenței va înlătura îngrijorările de natură concurenţială identificate în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă.

„Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de RCS&RDS, pentru a înlătura îngrijorările de natură concurenţială identificate în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă”, a anunțat autoritatea de concurenţă.

Investigaţia vizează posibila folosire în mod abuziv a poziţiei dominante

Investigaţia vizează posibila folosire în mod abuziv a poziţiei dominante, prin modul în care RCS&RDS îşi organizează grila de programe, afectând companiile active pe piaţa serviciilor de programe de televiziune.

„Astfel, RCS&RDS se angajează să menţină stabilitatea grilei de programe, operarea transparentă a modificărilor acesteia, conform normativelor şi criteriilor de ordonare stabilite, precum şi comunicarea schimbărilor către radiodifuzori şi abonaţi. Prin intermediul acestor angajamente, RCS&RDS se angajează să păstreze predictibilitatea şi obiectivitatea în gestionarea grilei de programe, inclusiv prin includerea şi excluderea programelor conform criteriilor stabilite, asigurând transparenţa şi informarea corespunzătoare a abonaţilor şi radiodifuzorilor în timp util”, a transmis autoritatea.

După ce analizează observaţiile primite, Consiliul Concurenţei poate solicita modificarea propunerii de angajamente. Autoritatea poate decide și acceptarea sau respingerea angajamentelor.

Consiliul Concurenței

Angajamentele vor fi monitorizate de către un agent de monitorizare numit de către Consiliul Concurenţei

În cazul acceptării angajamentelor propuse, acestea vor fi monitorizate de către un agent de monitorizare numit de către Consiliul Concurenţei, în baza propunerilor furnizate de către RCS&RDS.

În situaţia neîndeplinirii angajamentelor sau în cazul îndeplinirii defectuoase a angajamentelor asumate, compania poate fi sancţionată cu amendă. Aceasta poate ajungă până la 10% din cifra de afaceri.

Amintim că angajamentele formulate pot fi consultate pe pagina web a instituţiei. Consiliul Concurenţei invită persoanele fizice sau juridice interesate să trimită observaţii cu privire la angajamentele propuse până la data de 8 martie 2024.

Autoritatea de concurenţă este singura responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență în România. Aceasta ca principală misiune protejarea consumatorilor de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere.

Activitatea Consiliului Concurenței se desfășoară pe două componente:

  • una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor;
  • una corectivă, de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal.