Cererea de revizuire a Elenei Udrea, amânată
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) trebuia să se pronunțe astăzi, 1 octombrie 2024, asupra cererii de revizuire depuse de Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, în dosarul „Gala Bute”.
Această cerere, dacă ar fi fost admisă, ar fi dus la eliberarea imediată a fostului ministru din penitenciarul Târgșor, unde execută o pedeapsă de șase ani pentru luare de mită și abuz în serviciu.
Însă instanța a anunțat că amână pronunțarea până pe 12 noiembrie 2024.
Pe ce se bazează Udrea în cererea de revizuire
Elena Udrea și-a fundamentat cererea de revizuire pe un document emis de Serviciul Român de Informații (SRI), care ar susține că aceasta a fost cercetată pe baza unor denunțuri false. Dacă acest document este considerat valid, există posibilitatea rejudecării cazului.
În prezent, Udrea execută o pedeapsă de șase ani în penitenciarul Târgșor, după ce a fost acuzată de mai multe infracțiuni. Ea a fost condamnată în dosarul „Gala Bute”, însă înainte de pronunțarea sentinței finale din aprilie 2022, Udrea a părăsit țara, încercând să se ascundă în Bulgaria, lângă granița cu Grecia. A fost prinsă și adusă în România, unde își ispășește pedeapsa.
În momentul de față, fostul ministru a ispășit deja o treime din pedeapsă, însă cererea de eliberare este afectată de faptul că a încercat să fugă din țară înainte de pronunțarea sentinței.
Probleme pentru fostul ministru în privința permisiilor
Deși a ispășit o parte semnificativă din pedeapsă, Elena Udrea nu a primit dreptul la permisii pentru a-și vedea fiica. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a explicat că permisiile nu sunt un drept garantat, ci recompense care se acordă în funcție de comportament și de sistemul de credite.
În cazul Elenei Udrea, tentativa de a fugi din țară a dus la aplicarea strictă a regulilor, ANP precizând că în situațiile în care există suspiciuni sau implicări în alte dosare, permisiile sunt refuzate.
„Permisia nu este un drept, aici permisiile sunt niște recompense, ajungi acolo în mod gradual, este un sistem de credite până să ajungi până sus, ce spuneam mai devreme. Dacă ești suspect într-un alt dosar, nu putem să te lăsăm afară”, a declarat conducerea ANP pentru Realitatea Plus.