Hidroelectrica, desemnată furnizor de ultimă instanță

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și, totodată, principalul furnizor concurențial de curent electric pentru consumatorii finali din țară, cu o cotă de piață de 14,5% în septembrie anul trecut, a fost desemnată furnizor de ultimă instanță (FUI) printr-o decizie a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), conform unei anticipări realizate de Profit.ro.

Legea energiei prevede că furnizorii de ultimă instanță sunt responsabili pentru asigurarea furnizării de energie electrică pentru clienții finali care nu mai au furnizare din nicio altă sursă, în cazul în care furnizorii lor anteriori își pierd licența de furnizare „sau în orice altă situație identificată de ANRE în care clienții finali nu au asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă”.

Când este o companie desemnată furnizor de ultimă instanță

O astfel de situație apare atunci când unii furnizori aleg să renunțe din proprie inițiativă la activitate, deoarece nu își mai pot permite să suporte costurile asociate și nu reînnoiesc contractele de furnizare cu clienții, odată ce acestea ajung la scadență. În calitate de client final, poți ajunge în portofoliul unui furnizor de ultimă instanță (FUI) atât automat, cât și la cerere, mai precizează Profit.ro.

Reglementările ANRE specifică faptul că furnizorii de ultimă instanță, responsabili să preia alimentarea consumatorilor rămași fără un furnizor „normal,” sunt desemnați de Autoritate pe baza cotei de piață. Această cotă este determinată atât de cantitățile de energie furnizate, cât și de numărul de locuri de consum din portofoliu. Regulile impun ca în orice moment să existe cel puțin cinci FUI, a căror cotă de piață cumulată trebuie să fie de minimum 60%.

La data de 31 decembrie 2024, statutul de furnizor de ultimă instanță (FUI) era deținut de doar patru companii: Premier Energy Furnizare (fosta CEZ Vânzare), PPC Energie, E.ON Energie România și Electrica Furnizare.

Hidroelectrica
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Clienții care ajung la FUI beneficiază în continuare de prețurile plafonate

Clienții finali care ajung la furnizorii de ultimă instanță (FUI) beneficiază în continuare de prețurile plafonate la energie, conform legislației în vigoare. Totuși, modul de calcul al diferenței dintre costurile de achiziție a energiei de pe piața angro și prețurile plafonate facturate clienților, diferență compensată de stat din bugetul public, este mai favorabil în cazul FUI. În acest calcul, costurile dezechilibrelor asociate clienților preluați în regim de ultimă instanță sunt incluse integral în prețul mediu de achiziție.

De asemenea, prețurile contractuale practicate de FUI sunt semnificativ mai ridicate decât cele de pe piața concurențială, din cauza imprevizibilității în gestionarea nevoilor de achiziție. Furnizorii nu pot controla numărul clienților pe care trebuie să îi preia în acest regim sau cantitățile de energie necesare pentru aceștia.

Conform datelor ANRE, în septembrie anul trecut, numărul total al clienților aflați în regim de FUI depășea 20.000, dintre care 10.076 erau consumatori casnici și 10.105 noncasnici.

FUI pot solicita constituirea unei garanții financiare

Pentru a asigura plata facturilor de energie electrică, furnizorul de ultimă instanță (FUI) poate solicita clienților finali noncasnici, care dețin o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare sau certificatul de racordare de peste 1 MVA/loc de consum, constituirea unei garanții financiare. Această solicitare se face după ce clientul transmite cererea de încheiere a unui contract în regim de ultimă instanță.

În cazul în care clientul refuză să constituie, să actualizeze sau să reconstituie garanția financiară, FUI are dreptul să ceară operatorului de rețea întreruperea alimentării cu energie electrică. Totuși, clientul final poate evita obligația de a constitui o garanție financiară prin plata în avans a unei sume care nu depășește jumătate din valoarea garanției solicitate.

Această opțiune se realizează pe baza unei înțelegeri între părți, iar clientul trebuie să solicite în scris FUI opțiunea de plată în avans, în termen de maximum două zile de la primirea cererii de constituire a garanției financiare.