Decizie pentru înmatriculările auto. Se aplică începând de mâine, 9 octombrie

Începând cu 9 octombrie 2024, Serviciul de Înmatriculări Auto din Bihor va funcționa exclusiv pe bază de programări online. Decizia vine ca răspuns la nemulțumirile legate de cozile mari și abuzurile privind programările fictive, urmărind să eficientizeze procesul și să asigure accesul cetățenilor la serviciile oferite.

Programări online la serviciul de înmatriculări auto

Serviciul de Înmatriculări Bihor va face tranziția la sistemul de programări exclusiv online începând de miercuri, 9 octombrie 2024, a anunţat marţi, într-un comunicat, Cancelaria Prefectului.

Sursa precizează că serviciul va efectua operaţiunile cu 5 ghişee (patru ghişee pentru numere negre şi unul pentru numere roşii), iar partea de ordine şi siguranţă publică va fi asigurată în colaborare cu Poliţia Locală Oradea.

Prefectul judeţului Bihor, Marcel Dragoş anunţase această măsură, în 2 octombrie, într-o conferinţă de presă, fără a fi menţionată o dată anume.

În urma analizei efectuate în instituţiile din subordine, noul prefect, în funcţie din 22 august, a constatat nemulţumiri ale populaţiei şi cozi de aşteptare la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bihor (SPCRPCIV).

Eliminarea intermediarilor

La ghişee, anumite persoane (fizice şi juridice) şi-au făcut o afacere din a depune mai multe dosare pentru înmatriculări. De asemenea, au fost descoperite multe programări fictive, cu serii de şasiu ale maşinilor inexistente, ale unor persoane fizice şi juridice, programări neonorate apoi, care bulversează activitatea serviciului.

Potrivit şefului acestui Serviciu, inspectorul de poliţie Cosmin Butnariu, prin această practică, de a ocupa în mod artificial locurile disponibile în aplicaţia informatică, se facilitează, în mod injust, accesul unora la operaţiunile derulate în instituţie, fiind afectate grav interesele persoanelor de bună credinţă.

Butnariu a afirmat că persoanele care îşi vor face programări fictive vor putea fi urmărite penal.

„Baza noastră informatică ne permite să verificăm utilizatorii care îşi efectuează programare şi în momentul în care aceştia ne blochează activitatea printr-o programare fictivă sau serie de şasiu fictivă, în urma analizei situaţiei, putem să restricţionăm respectiva adresă de email. Dacă vor continua să ne blocheze activitatea de pe alte adrese de email, vom putea sesiza organele de urmărire penală pentru verificări”,a declarat pentru AGERPRES, Cosmin Butnariu.

Platformă online va reduce timpul necesar pentru finalizarea procesului de înmatriculare, eliminând în același timp costurile și inconvenientele legate de deplasarea la sediul Serviciului de Înmatriculări. Aceasta va aduce mai multă claritate și transparență în desfășurarea procedurilor, oferind utilizatorilor acces rapid și ușor la toate informațiile necesare. Indiferent de dispozitivul folosit – fie el telefon, tabletă sau computer – platforma va asigura o experiență accesibilă și eficientă pentru toți cetățenii.