Update:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că a decis să prelungească cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

„Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut. Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației”, a transmis premierul într-o postare pe Facebook.

Șeful Executivului a mai precizat că în paralel, va continua dialogul cu marile lanţuri de magazine, pentru a construi împreună „un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care preţurile să fie ţinute sub control”.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a precizat că are o singură condiţie, și anume ca producătorii şi procesatorii români să aibă parte de un tratament corect.

Știrea inițială:

Guvernul va prelungi măsura de plafonare a prețurilor la alimentele de bază

Guvernul României a decis să prelungească măsura de plafonare a prețurilor la alimentele de bază până la sfârșitul lunii martie. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ar fi ajuns la această concluzie după negocierile cu reprezentanții marilor magazine, spun surse citate de Antena 3 CNN.

Printre modificările propuse acum se află și eliminarea de pe listă a alimentelor tradiționale care au beneficiat de plafonare în perioada sărbătorilor de iarnă, iar în același timp, se ia în calcul includerea unor noi produse, precum untul și gemul.

Măsura, implementată inițial pentru o perioadă de trei luni și extinsă la finalul anului trecut, a fost menținută pentru a proteja familiile cu venituri mici și medii în fața posibilelor creșteri nejustificate ale prețurilor la alimente.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și-a exprimat anterior dorința de a prelungi această ordonanță și după data de 31 ianuarie 2024. El spunea că o decizie în acest sens va fi luată în urma discuțiilor cu retailerii și procesatorii, precum și după consultări cu premierul Ciolacu. Propunerea ministrului include și posibilitatea introducerii de noi produse pe lista cu prețuri plafonate.

„Din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită (…) Această ordonanţă, când a fost emisă de Ministerul Agriculturii, s-a bazat pe anumite studii, pe consumul pe care familiile cu venituri mici şi medii îl au în România. Aceste alimente de bază au fost introduse pentru că românii îşi doreau, prin studiile pe care le-am făcut, ca aceste preţuri la alimente să fie reduse”, a spus Florin Barbu, pe 17 ianuarie.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Retailerii s-au opus deciziei de prelungire

Înaintea acestei decizii, retailerii și-au exprimat opoziția față de măsură, sugerând introducerea unui mecanism care să permită intervenții punctuale în cazul creșterilor nejustificate de preț. Această intervenție ar putea implica acorduri voluntare, promoții, reducerea adaosului comercial punctual sau plafonarea prețului pentru anumite produse.

Președintele federației Romalimenta, Sorin Minea, a criticat vehement prelungirea măsurii de plafonare la alimentele de bază, considerând-o „catastrofală” atât pentru industria alimentară, cât și pentru consumatorii finali.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă, în total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.