Bruxelles-ul schimbă regula emisiilor de CO2 pentru mașinile noi

Comisia Europeană propune modificarea regulamentului privind standardele de performanță pentru emisiile de CO2 ale autoturismelor și camionetelor noi. Amendamentul prevede o mai mare flexibilitate pentru producători în perioada 2025-2027, oferindu-le posibilitatea de a respecta obiectivele de emisii printr-o medie trienală, în locul unei evaluări anuale.

Această propunere face parte din Planul de acțiune industrială al Comisiei Europene pentru sectorul auto, adoptat la 5 martie 2025. Inițiativa vine în urma consultărilor ample cu liderii din industrie, partenerii sociali și părțile interesate.

„Industria noastră auto extrem de inovatoare se decarbonizează pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice, dar și pentru a-și menține avantajul competitiv pe piețele mondiale. Prin inițiativa de astăzi, acordăm mai multă flexibilitate acestui sector-cheie și, în același timp, ne menținem obiectivele climatice. Împreună, dorim să demonstrăm că decarbonizarea și competitivitatea pot merge mână în mână”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Flexibilitatea propusă le va permite producătorilor auto să compenseze eventualele depășiri ale emisiilor anuale printr-o reducere mai mare în ceilalți ani ai perioadei analizate. Potrivit TechRider, această măsură este menită să sprijine tranziția industriei auto către neutralitatea climatică până în 2050.

Reacțiile producătorilor din industrie

Producătorii auto europeni și-au exprimat susținerea pentru inițiativa Comisiei, dar subliniază nevoia unor măsuri suplimentare.

„Ne-au mai rămas mai puțin de cinci ani pentru a trece de la 2% la 35% cotă de piață, cu aproape niciuna dintre condițiile necesare atinse în prezent. Este esențial ca viitorul Plan de acțiune pentru industria auto să includă o revizuire accelerată a standardelor de CO2 pentru vehiculele grele până în 2025, pe baza unei evaluări urgente a condițiilor favorabile.

Camioanele și autobuzele sunt coloana vertebrală a economiei europene, esențiale pentru viața de zi cu zi a milioane de cetățeni și întreprinderi. Dar pentru a accelera tranziția lor către neutralitatea climatică, trebuie să se acorde un accent mult mai mare implementării infrastructurii critice, asigurând paritatea costurilor și creșterii cererii de camioane și autobuze cu emisii zero .”, transmite ACEA, asociația producătorilor auto din Europa.

Uniunea Europeană UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Ola Källenius, președintele ACEA și CEO al Mercedes-Benz, a reafirmat direcția industriei către electrificare:

„Producătorii europeni de vehicule și furnizorii de componente au investit sute de miliarde de euro și se angajează să facă din mobilitatea cu emisii zero un model de afaceri de succes.

Urgența de a acționa este aici: piața vehiculelor cu emisii zero nu crește suficient de repede. Tranziția poate funcționa numai dacă este cuplată cu acțiuni ambițioase imediate pentru a stimula infrastructura, subvenționarea cererii și măsuri pentru reducerea costurilor de producție”, transmite ACEA.

Christian Levin, directorul executiv al Scania, a subliniat dificultățile întâmpinate în sectorul vehiculelor comerciale, evidențiind faptul că tranziția de la o cotă de piață de 2% la 35% trebuie realizată într-un interval de mai puțin de cinci ani, în condițiile în care majoritatea cerințelor necesare nu sunt încă îndeplinite.

„Furnizorii, alături de producătorii de vehicule, conduc la decarbonizarea sectorului auto – și o vom realiza. Dar o flexibilitate mai mare este esențială pentru a ne asigura că tranziția este atât ambițioasă, cât și realizabilă în mod realist. O întrebare crucială rămâne fără răspuns: cum putem stabili un cadru de reglementare deschis la tehnologie, care să permită soluții precum PHEV-uri și «range extender» după 2035? Acesta trebuie să fie un element cheie al planului de acțiune auto și o parte fundamentală a revizuirii regulamentului privind CO2 . Peste 3.000 de companii – multe dintre ele întreprinderi mici și mijlocii – depind de această flexibilitate pentru a prospera în Europa”, a subliniat importanța diversității tehnologice, președintele CLEPA, Matthias Zink.

Producătorii de vehicule și furnizorii de automobile

Producătorii de vehicule și furnizorii de automobile cer revizuirea regulamentelor pentru CO2, stimulente fiscale și de cumpărare pentru vehiculele electrice și menținerea flexibilității după 2035 prin acceptarea unor tehnologii alternative, inclusiv combustibili sintetici (e-fuels).

Comisia Europeană urmează să prezinte săptămâna aceasta un program european de stimulare a achiziției de automobile electrice, menit să sprijine industria auto în tranziția la propulsia electrică. Detaliile programului nu sunt încă cunoscute, dar se așteaptă ca acesta să joace un rol crucial în accelerarea adoptării vehiculelor cu emisii zero în Europa.

Mai mult, oficialii europeni au subliniat că viitoarele modificări ale reglementărilor privind emisiile vor trebui să fie acompaniate de investiții substanțiale în infrastructura de încărcare și în cercetare pentru tehnologii alternative. Bruxelles-ul speră ca aceste măsuri să stimuleze competitivitatea industriei auto europene în contextul competiției globale tot mai acerbe.