Elevii și studenții români vor beneficia de asigurare medicală

Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de Apărare din Senat (PNL), a anunțat marți că Parlamentul a adoptat legea care garantează accesul la asigurare medicală pentru studenții, elevii și doctoranzii români care studiază în străinătate atunci când revin în țară.

Această lege vine ca o măsură de sprijin pentru tinerii români care studiază în afara țării și răspunde nevoii lor de a beneficia de aceleași drepturi de asigurare medicală precum colegii lor din România.

„Veste excelentă din Parlament, a fost adoptată legea pe care am iniţiat-o unde studenţii, elevii şi doctoranzii români care studiază în străinătate vor beneficia de asigurare medicală când vin în România exact precum cei care învaţă în ţară”, a scris aceasta pe Facebook.

Potrivit președintei Comisiei de Apărare din Senat, legea reprezintă și o dovadă a preocupării constante a PNL pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale pentru diverse categorii sociale.

„Este o lege pe care am introdus-o în urmă cu aproape doi ani şi care s-a mişcat foarte greu pe circuitul parlamentar, dar mă bucur că, înainte de închiderea actualului ciclu legislativ, ea a fost adoptată. Mai ales că este şi o dovadă a faptului că #PNL s-a preocupat în permanenţă de îmbunătăţirea accesului la servicii medicale pentru diversele categorii sociale”, a afirmat aceasta.

Nicoleta Pauliuc a afirmat că i se pare firesc ca toți tinerii sub 26 de ani, care sunt studenți, să beneficieze de asigurare de sănătate, indiferent dacă studiază în România sau în străinătate. Ea a subliniat, de asemenea, că România are cel mai mic procent de absolvenți de studii superioare din Uniunea Europeană, doar 18% din populația cu vârsta între 25 și 74 de ani, față de o medie europeană care depășește 30%.

„Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România, şi dacă învaţă în străinătate.

Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare – doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani la o medie europeană care depăşeşte 30%”, a conchis ea.

Elevii vor încasa 8.000 de lei

Amintim că săptămâna trecută, Ministerul Educației a anunțat că va respecta decizia Curții Constituționale a României (CCR) referitoare la acordarea burselor de performanță. În consecință, va fi eliminată sintagma „de stat” din Legea Educației nr. 1/2011, conform hotărârii CCR.

Curtea Constituțională a României a decis că limitarea burselor doar pentru elevii din școlile publice este neconstituțională, deoarece creează o discriminare față de elevii din școlile private și confesionale.

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate referitoare la articolul 82, alineatul (1) din Legea educației, considerând că sintagma „de stat” discriminează elevii din școlile private și confesionale, încălcând principiul constituțional al egalității. Eliminarea acestei expresii va permite elevilor din învățământul privat și confesional să beneficieze de aceleași burse de performanță acordate elevilor din sistemul public. Mai multe puteți citi aici.