Decizie pentru milioane de români! S-a întâmplat chiar azi, 9 noiembrie. Se aplică în toată România

Vești bune pentru români în ceea ce privește plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică. Liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord în ceea ce privește acest aspect, spun surse liberale.

Aceleași surse mai arată că pragul pentru consumatorii casnici, care au un consum lunar de sub 100 de kWh, va fi de 0,68 de lei/kWh, iar pentru un consum lunar situat între 100 și 255 kWh, prețul va fi de 0,80 de lei/kWh.

Prețul pentru pragurile menționate anterior nu au fost modificate, însă a avut loc un acord cu privire la pragul pentru consumul care trece de 255 kWh.

Astfel, potrivit surselor PNL, românii vor scoate din buzunar suma de 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar care depășește 255 kWh.

Sursele mai spun că Partidul Național Liberal (PNL) a insistat ca prețul pentru IMM-uri să fie de 1 leu/kWh, nu 1,3 lei/kWh, așa cum doreau social-democrații și așa a rămas.

De asemenea, a existat și un compromis, acesta fiind vizibil în ceea ce privește marea industrie. Aici s-a mers pe varianta propusă de Partidul Social Democrat (PSD), aceea fiind ca pragul pentru marea industrie să fie de 1,3 lei/kWh.

Nu în ultimul rând, pentru instituțiile publice, producătorii de medicamente și lăcașurile de cult s-a stabilit un preț de 1 leu/kWh.

Marcel Ciolacu a anunțat anumite modificări de acest fel

Anterior, președintele PSD a anunțat că va avea discuții cu Nicolae Ciucă și cu Kelemen Hunor pe acest subiect, subliniind că se va discuta, în principal, despre energie. El a mai spus că atunci când acest capitol va fi încheiat, vor începe discuțiile cu privire la construirea bugetului pentru 2023 și la rectificare.

„Astăzi nu vă ascund faptul că am o întâlnire cu domnul președinte al PNL şi premier în acest moment şi domnul preşedinte al UDMR Kelemen Hunor. Subiectul principal este energia şi după ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construirea bugetului pe anul viitor şi chiar şi rectificarea.

Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment. L-am mai avut în discuţie cu premierul, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut cu domnul ministru al Energiei. Poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere. Eu nu. Nici nu ţin în mod deosebit. Sper ca astăzi să închidem acest subiect”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a mai spus că ar putea fi promovată o OUG care va reglementa 80% din piață.

„E vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise: servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou.

S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale şi pe propria declaraţie să beneficieze, sunt aparatele de oxigen folosite, cazuri special sau familiile cu mai mult de trei copii, familii monoparentale care la fel, printr-o simplă declaraţie să intre la aceste tarife reduse”, a mai spus Ciolacu înaintea discuțiilor cu ceilalți doi lideri politici.