Pensiile și salariile bugetarilor vor rămâne înghețate

De la 1 ianuarie 2025, pensiile și salariile bugetarilor vor rămâne înghețate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență cunoscut drept „trenuleț”, care urmează să fie adoptat de noul Guvern. În cadrul acestui proiect, se preconizează că aceste drepturi nu vor mai fi majorate până la adoptarea unui nou buget, iar măsurile vor fi discutate de Coaliția de guvernare în perioada următoare. Potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor, aceste măsuri se vor aplica până la adoptarea legii bugetului pentru 2025.

Înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor până în 2025

Unul dintre punctele cheie ale Ordonanței de Urgență este înghețarea valorii punctului de pensie la 81 de lei, nivelul stabilit pentru anul 2024, până la aprobarea noii legi a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2025. Conform legii actuale, punctul de pensie ar fi trebuit să crească la 91 de lei de la 1 ianuarie 2025, dar acest lucru va fi amânat în cadrul măsurilor prevăzute în proiectul de OUG.

bani bancnote banca unitate bancara
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Pe lângă pensii, salariile bugetarilor vor rămâne înghețate la nivelul din decembrie 2024. De asemenea, guvernul a decis că nu se vor acorda bonusuri, premii sau ore suplimentare, iar pentru personalul militar, polițiști și angajații din penitenciare, indemnizațiile și compensațiile vor rămâne și ele la nivelul din luna decembrie 2024.

Măsuri suplimentare privind sectorul public

În continuarea măsurilor de înghețare, proiectul de OUG impune și restricții suplimentare în sectorul public. Astfel, va fi suspendată ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante prin concurs sau examen, iar numărul maxim de posturi finanțate din fonduri publice va fi stabilit de ordonatorii de credite pentru a se asigura plata integrală a drepturilor salariale, în conformitate cu cheltuielile de personal aprobate prin bugetul de stat. De asemenea, instituțiile publice nu vor acorda ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie, retragere sau în alte cazuri de încetare a raporturilor de muncă.

Declarațiile oficialilor guvernamentali

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, în plenul Parlamentului, că Guvernul nu va lua măsuri de austeritate, deși a recunoscut că anul 2025 va fi unul economic dificil. „Vom căuta soluții pentru a sprijini persoanele cu pensii mici și pentru a le crește în funcție de posibilitățile economice ale României”, a spus Ciolacu. De asemenea, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a evitat să ofere o poziție clară privind posibilele creșteri de pensii de la 1 ianuarie 2025, precizând că aceasta va fi o decizie luată de Coaliția de guvernare, în funcție de resursele financiare disponibile.

Astfel, deși Guvernul a anunțat măsuri de înghețare a pensiilor și salariilor pentru începutul anului 2025, deciziile finale vor depinde de analiza economico-financiară și de negocierile dintre partidele aflate la guvernare.