Marcel Ciolacu promite o soluție pentru pensiile militare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că nu va părăsi Guvernul României până când nu va rezolva problema pensiilor militare, promițând să adopte o Ordonanță de Urgență (OUG) care să adreseze această chestiune.

Ciolacu a subliniat importanța negocierii cu liderul PNL, Ilie Bolojan, și cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a asigura o majorare a pensiilor în cadrul bugetului pe 2025.

Declarația premierului a venit ca răspuns unei dezbateri publice aprinse legate de pensiile militare, care au fost recent subiectul unor discuții și controverse.

”Voi merge la Guvern, s-a iscat o discuție privind pensiile militare, o să fac o ședință și cu domnul Bolojan. E incorect că militarii au fost atrași într-o discuție privind pensiile lor. Nu cred că e corect să plec până când nu voi da o ordonanță în guvern care să corecteze problema pensiilor militare. A fost o temă incorectă care s-a dus ca și percepție publică. Eu reprezent guvernul României”, a declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

Legea privind pensiile militare, contestată la CCR

În același timp, Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională legea privind pensiile militare, o măsură care fusese adoptată după protestele sindicatelor din domeniu.

Pe 17 decembrie, Curtea Constituțională a României va analiza sesizarea înaintată de Avocatul Poporului.

Protestele au avut loc la sfârșitul lunii octombrie în Piața Victoriei, ca urmare a nemulțumirilor legate de condițiile pensiilor militare.

Legea care a fost recent adoptată de Parlament prevede modificarea sistemului pensiilor militare, iar amendamentele aduse proiectului includ actualizarea pensiilor aflate în plată, în raport cu solda de grad sau salariul de funcție.

Astfel, pensiile vor fi corelate cu majorările salariale din domeniul militar, polițienesc și al funcționarilor publici cu statut special, inclusiv din administrația penitenciară.

În forma amendată, proiectul de lege a trecut de Senat cu un vot majoritar, având 91 de voturi „pentru” și 8 abțineri.

Curtea Constituțională a României
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ce spune Avocatul Poporului?

Instituția condusă de Renate Weber a sesizat CCR, invocând și încălcarea articolului 47, alineatul 2 din Constituție, care garantează drepturi precum pensia, concediul de maternitate plătit, asistența medicală în unități de stat, ajutorul de șomaj și alte forme de asigurări sociale prevăzute de lege.

Conform noilor dispoziții, legiuitorul primar ar fi stabilit că actualizarea cuantumului pensiilor militare aflate în plată se realizează ori de câte ori se majorează solda de grad, salariul gradului profesional, solda de funcție sau salariul de funcție al persoanelor vizate.

De asemenea, s-ar fi menționat că, deși legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, aplicarea noilor dispoziții mai favorabile persoanelor pensionate anterior ar trebui prevăzută expres de lege, cu respectarea principiilor constituționale, potrivit sesizării Avocatului Poporului.

„Porivit noilor dispoziții, legiuitorul primar stabilește că actualizarea cuantumului pensiilor militare aflate în plată se realizează ori de câte ori se majorează solda de grad sau salariul gradului profesional și/sau solda de funcție sau salariul de funcție al persoanelor vizate (…) Este adevărat că legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege, însă astfel de modificări trebuie să fie în acord cu principiile constituționale”, se arată în sesizarea Avocatului Poporului.