Șeful Casei de Pensii face precizări importante despre indexarea pensiilor

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a oferit duminică seară, la România TV, detalii esențiale despre indexarea pensiilor în 2025 și posibilele măsuri de sprijin pentru seniori.

Potrivit lui Daniel Baciu, pensiile ar fi trebuit majorate, conform Legii pensiilor, cu aproximativ 330 de lei începând cu 1 ianuarie 2025. Cu toate acestea, din cauza ordonanței „trenuleț”, adoptată la finalul anului trecut, care a înghețat pensiile și salariile bugetarilor, această indexare nu a avut loc.

Baciu a precizat că, în acest context, majorarea pensiilor este condiționată de adoptarea bugetului pentru 2025, care nu a fost încă aprobat.

„Colegii de la Ministerul Finanțelor știu mult mai bine care este situația din punct de vedere al bugetului”, a declarat Baciu, adăugând că abia după adoptarea acestuia vor putea fi făcute previziuni concrete privind indexarea.

Președintele CNPP a adus în discuție faptul că drepturile financiare ale seniorilor au crescut constant în ultimii ani. De exemplu, el a subliniat că procentul mediu al majorărilor datorate recalculării pensiilor a depășit 25%.

Totuși, Baciu a recunoscut că soluțiile pentru majorarea pensiilor nu se găsesc de fiecare dată, iar aceasta nu înseamnă că seniorii nu vor putea beneficia de pensii mai mari în viitorul apropiat. În acest sens, orice măsură legată de indexarea pensiilor va depinde strict de situația financiară a statului și de adoptarea bugetului pe 2025.

CNPP

Ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici

În ceea ce privește sprijinul acordat pensionarilor cu venituri mici, Baciu a menționat că Guvernul ia în calcul oferirea unor ajutoare financiare suplimentare pentru aceștia, în perioada aprilie-mai 2025.

„Este vorba despre ajutoare punctuale, similare celor acordate și în 2023.

Vor fi sprijiniți pensionarii cu venituri de până la 2.000-3.000 de lei, iar ajutoarele vor fi acordate în sumă fixă”, a precizat Daniel Baciu.

Aceste măsuri ar avea rolul de a sprijini persoanele vulnerabile și de a compensa o parte din inflația și creșterea costurilor de trai.

Se discută indexarea pensiilor în toamnă

Un alt scenariu luat în considerare de autorități este indexarea pensiilor în toamna acestui an, mai exact în perioada 1 septembrie – 1 octombrie 2025. Această măsură ar putea fi implementată doar dacă bugetul pe 2025 va permite acest lucru. În prezent, autoritățile estimează că efortul bugetar necesar pentru indexarea pensiilor se ridică la aproximativ 1,7 miliarde de lei, potrivit unor surse newsweek.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 10 ianuarie, că bugetul pe 2025 trebuie adoptat până la 27 ianuarie, iar miniștrii au fost instruiți să facă „toate calculele necesare” și să includă în proiectele de buget măsuri de restructurare a posturilor nejustificate atât în administrația centrală, cât și în companiile de stat din subordinea Guvernului.

Deși indexarea pensiilor este în continuare sub semnul întrebării pentru începutul anului, seniorii pot spera la o creștere a veniturilor lor în viitorul apropiat, în funcție de evoluția situației economice și bugetare. Guvernul va analiza în continuare cele mai bune soluții pentru sprijinirea pensionarilor, inclusiv prin ajutoare punctuale și prin indexarea pensiilor la toamnă, dacă bugetul va permite.