Românii care plătesc taxe mai mari de la 1 ianuarie 2025. Prețul pentru un metru cub de apă potabilă va crește de la 8,62 lei la 10,77 lei, iar tariful pentru canalizare va ajunge la 8,04 lei pe metru cub, în loc de 6,44 lei cât este în prezent.

Locuitorii municipiului Bacău vor plăti taxe mai mare

Această măsură se înscrie într-un proiect amplu, cu o valoare totală de 369 de milioane de euro, gestionat de Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). Proiectul vizează modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în 41 de localități, inclusiv municipiul Bacău.

Conform autorităților locale, majorarea tarifelor a fost determinată de rata inflației și de necesitatea finanțării acestui proiect de infrastructură. Totodată, aceștia au menționat că ultima ajustare a tarifelor în cadrul proiectului ar urma să fie aplicată în anul 2026.

Cu toate acestea, locuitorii din Bacău se confruntă deja cu dificultăți financiare, amplificate de alte creșteri recente ale costurilor. La scumpirile anunțate pentru apă și canalizare se adaugă majorări anterioare ale tarifelor la gigacalorie, salubritate și taxe locale, ceea ce sporește presiunea economică asupra populației.

salarii, bani, lei, cash, numerar
SURSA FOTO: Dreamstime

Avertisment pentru români cu privire la criza economica

Amintim că Guvernul României a propus prin Ordonanța Trenuleț o serie de măsuri fiscale care vor afecta în mod grav întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). De asemenea, aceste modificări vor duce la falimente în lanț și pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

În acest context, organizațiile de profil, inclusiv CNIPMMR, au subliniat că măsurile nu doar că vor pune o presiune financiară considerabilă pe antreprenori, dar vor afecta grav și stabilitatea pieței muncii.

Potrivit oficialilor IMM România, Ordonanța Trenuleț prevede măsuri fiscale extrem de dăunătoare pentru sectorul IMM-urilor. În loc să se axeze pe reducerea cheltuielilor publice, Guvernul propune noi taxe și impozite.

„În loc de a reduce drastic cheltuielile publice, guvernul apelează din nou la soluția taxării suplimentare a celor care au dus și până acum greul susținerii financiare, prin taxe și impozite, a unui aparat administrativ supradimensionat și ineficient, atât la nivel central cât și la nivel local”, spun reprezentanții IMM-urilor.

Aceștia susțin că măsurile, precum reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi și creșterea impozitului pe dividende, vor adânci criza și vor forța multe afaceri să închidă sau să reducă personalul.