Nu va mai fi nevoie de autorizație de construire. Printre schimbările importante se numără faptul că anumite categorii de construcții nu vor mai necesita autorizații, ci doar o simplă notificare către primărie. Printre aceste construcții se află, de exemplu, stațiile de încărcare electrică pentru mașini, care, în prezent, necesită autorizație dacă sunt amplasate pe domeniul public. Cseke Attila a subliniat că scopul este de a simplifica procedurile și de a nu adăuga birocrație inutilă.

Nu va mai fi nevoie de autorizație de construire pentru aceste locuințe

În ceea ce privește locuințele, o altă schimbare propusă în Codul Urbanismului ar fi ca unele case de dimensiuni mici, în mediul rural, să nu mai necesite autorizație de construire, dacă respectă anumite condiții. Acestea ar trebui să aibă o suprafață de maximum 150 de metri pătrați, să fie construite pe un singur nivel și să fie realizate pe baza unui proiect întocmit de un specialist (proiectant sau arhitect).

„Am vorbit (n.red. cu primarii) despre categorii de construcţii, unele dintre ele care n-ar mai necesita autorizare de construire, pe baza unui simplu amplasament. Să vă dau un exemplu, o staţie de încărcare electrică a maşinilor.

Astăzi, practic, trebuie să-l autorizez pentru că îl pui pe domeniul public, dar ştim despre ce este vorba în practică şi atunci trebuie să simplificăm procedurile, nu să le încurcăm”, a explicat Cseke Attila.

Astfel, procesul devine mult mai rapid, fiind eliminată procedura de obținere a certificatului de urbanism și a autorizației de construire, care adesea durează luni de zile. Totodată, primăriile vor avea obligația de a analiza dacă proiectele se încadrează în planurile urbanistice locale. În cazul în care primăria nu este de acord, aceasta va trebui să emită un răspuns în termen de 15 zile, iar proprietarul va putea solicita o autorizație de construire prin procedura mai complexă.

„Alte tipuri de construcţii care vor putea fi construite pe baza unei notificări la primărie – terase, garaje, bucătării de vară, chiar şi case de o dimensiune mai mică în mediul rural, pe baza unui proiect întocmit de un specialist, adică de un proiectant sau de un arhitect, nu vorbim despre după cum vrea cetăţeanul, dar dacă ai un proiect de acest fel, cu semnătura specialistului şi aşa mai departe, notifici primăria, primăria se uită în planul urbanistic zonal şi de detaliu şi vede că se încadrează, adică acolo se pot construi case şi îmi doresc să construiesc case acolo, atunci îi dau liber şi nu mai fac această procedură de certificat de urbanism şi autorizaţie de construire, care ţine luni întregi şi intră într-o birocraţie inevitabilă”, a mai spus ministrul.

Cseke Attila
SURSĂ FOTO: Facebook, Cseke Attila

Ministrul spune că acest model urmărește să sprijine dezvoltarea zonelor rurale și să reducă blocajele birocratice

Ministrul a menționat că acest model, care a fost inspirat din practici internaționale, urmărește să sprijine dezvoltarea zonelor rurale și să reducă blocajele birocratice. În același timp, prin modificările aduse Codului Urbanismului, se propune și reducerea semnificativă a timpului necesar pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de construire.

Aceste avize, care în prezent necesită proceduri separate și care pot dura chiar și până la 7-8 ani, vor fi reunite într-un singur proces de avizare, în care toate ministerele de resort vor emite avizele simultan, astfel încât timpul de obținere a acestora să fie mult redus.

„Propunerea din Codul Urbanismului, aşa cum este în Parlament, este casă unifamilială, pentru nevoi personale, adică nu începem să construim nu ştiu câte, în mediul rural, de maxim 150 metri pătraţi, la un singur nivel. Deci nu mansardă, nu etaje şi aşa mai departe, deci de un singur nivel, încă o dată, pe baza unor proiecte întocmite de un specialist”, a explicat ministrul Dezvoltării.

Un alt aspect important al reformei este digitalizarea procesului

Un alt aspect important al reformei este digitalizarea procesului. Cseke Attila a explicat că, pe măsură ce Codul Urbanismului va fi adoptat, va fi introdusă și o platformă digitală destinată obținerii autorizațiilor și certificatelor de urbanism. Aceasta va face procesul mai eficient și va reduce substanțial birocrația, potrivit ministrului.

„Este un model pe care l-am luat din Occident, nu e un model inventat de noi în România, se încadrează în tot ceea ce se doreşte a se construi în zona respectivă, se dă drumul.

Dacă primăria nu este de acord, are posibilitatea în 15 zile să spună ‘nu sunt de acord’, trebuie să fii la certificat de urbanism sau autorizaţie de construire, urmărind procedura, hai să zic, mai amplă, mai complexă. Deci autorităţile locale vor avea nişte pârghii pentru a mai degreva din această birocraţie”, a conchis Cseke Attila.

El a subliniat că este necesar un cadru legal clarificat, iar adoptarea acestui Cod este un pas important în direcția modernizării și simplificării procedurilor administrative în domeniul urbanismului și construcțiilor.