Cod urbanism 2025. Cum se va schimba viitorul construcțiilor în România?

Cod urbanism 2025. Adoptarea noului Cod al Urbanismului din 2025 marchează un moment semnificativ în evoluția procesului de dezvoltare urbanistică din România.

Cu scopul de a sprijini investițiile și de a ușura accesul la autorizațiile de construcție, acest cod introduce măsuri ce vor transforma complet peisajul construcțiilor, reducând birocrația și accelerând timpul necesar pentru obținerea aprobărilor.

Noua reglementare promite să sprijine nu doar sectorul privat, ci și comunitățile locale, prin stimularea unei dezvoltări sustenabile.

construcții
SURSA FOTO: Dreamstime

Cod urbanism 2025. Introducerea unui sistem simplu de autorizare

Cod urbanism 2025. Unul dintre cele mai așteptate aspecte ale noii legi este introducerea unui sistem mai simplu de autorizare, care se va aplica în special în mediul rural.

Astfel, cetățenii vor putea construi locuințe unifamiliale de până la 150 de metri pătrați, fără etaj, fără a fi necesar un proces complex de aprobare.

În schimb, va fi suficientă o simplă notificare către primărie, însoțită de un proiect simplificat. După depunerea notificării, lucrările vor putea începe într-un interval de maximum 15 zile.

case, casa la curte in Transilvania
SURSA FOTO: Dreamstime

Reglementări pentru diverse tipuri de construcții

Pe lângă locuințele unifamiliale, noul Cod al Urbanismului aduce reglementări clare și pentru diverse tipuri de construcții. De exemplu, se vor putea realiza fără autorizație proiecte precum garaje, terase acoperite, pergole, chioșcuri sau piscine de până la 50 mp.

De asemenea, vor fi permise intervenții asupra construcțiilor existente, cu excepția zonelor protejate.

Acestea includ lucrări precum înlocuirea acoperișurilor, amenajarea mansardelor și modificări de interior, cum ar fi renovarea băilor și bucătăriilor sau extinderea balcoanelor.

În plus, pentru clădirile de locuit cu maximum trei niveluri, se va putea realiza reabilitarea energetică fără modificarea structurii acoperișului. Aceste măsuri vor contribui la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și la reducerea costurilor de întreținere pe termen lung.

Ce mai permite noul cod al urbanismului?

Pentru cei care doresc să își extindă afacerea, schimbarea destinației unor spații va fi acum mult mai simplă, fără necesitatea unor lucrări suplimentare. De asemenea, extinderile de grupuri sanitare sau camere tehnice de până la 25 mp vor fi permise fără autorizare complexă.

Noua reglementare se va aplica și în cazul infrastructurii de rețele edilitare, unde vor fi permise lucrări de întreținere și reparații curente, contribuind la menținerea unui mediu urban funcțional și în continuă dezvoltare.