Decizie pentru toți proprietarii de terenuri din România. Anunțul venit de la Guvern

teren

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile din România au luat o decizie importantă pentru proprietarii de terenuri. Decizia a fost luată în urma secetei severe care s-a manifestat la noi în țară în această vară.

Apar polițele de asigurare pentru terenurile agricole

Seceta severă din România a condus la dezvoltarea unui mecanism de asigurare fără egal în Europa. Guvernul român intenționează să asigure toate terenurile agricole, implicând în acest proces fermierii, statul și Uniunea Europeană.

Autoritățile, în colaborare cu companiile de asigurări, lucrează la elaborarea unei polițe care va permite acordarea de despăgubiri. În momentul de față, mai puțin de 1% din terenurile agricole beneficiază de asigurare.

La nivel național, ar fi necesar să asigurăm 7 milioane de hectare de teren agricol. Deși seceta devine o problemă din ce în ce mai gravă în fiecare an, un număr mic de fermieri aleg să-și protejeze culturile prin asigurare.

„În primele 6 luni ale anului 2024, au fost semnate în spectrul agricol 3.600 de poliţe de asigurare agricolă, cu 64 de milioane prime subscrise şi 24 de milioane reprezentând despăgubiri”, a spus Alexandru Petrescu, preşedinte ASF.

SURSA FOTO: Dreamstime

Doar 0,8% din terenuri sunt asigurate

În prezent, doar 0,8% din terenurile agricole sunt asigurate, în ciuda faptului că agricultura contribuie cu aproximativ 6% la PIB. Din acest motiv, Ministerul Agriculturii își propune să asigure toate terenurile agricole.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a explicat că s-a creat un fond de risc prin care se rețin 3% din subvențiile europene acordate fermierilor.

În plus, Uniunea Europeană alocă anual încă 17 milioane de euro pentru acest fond. În compensare, se alocă sume suplimentare din bugetul de stat.

El a menționat că fermierii vor primi, împreună cu adeverința de la APIA pentru plata pe suprafață, și prima de asigurare. Aceasta în jur de 3.000 de lei.

„Am făcut un fond de risc prin care se reţin de la fermieri 3% din subvenţia de la Uniunea Europeană.

Mai primim în plus de la Uniunea Europeană încă 17 milioane de euro anual. În compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat.

Vor primi fermierii, atunci când vor primi adeverinţa de la APIA pentru plata pe suprafaţă, vor primi şi prima de asigurare. Acea primă e undeva la 3.000 de lei”, a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Fermierii vor mai primi și alți bani

Barbu a declarat că vor oferi un sprijin de 200 de euro pe hectar și a adăugat că, făcând un calcul simplu, se ajunge la suma de 400 de milioane de euro care trebuie acordată ca despăgubiri fermierilor în acest an.

„Vom da un sprijin de 200 de euro pe hectar şi dacă facem un calcul simplu sunt 400 de milioane de euro pe care noi, anul acesta, trebuie să le dăm despăgubiri către fermieri”, a mai spus Barbu.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii, ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai companiilor de asigurări au constituit un grup de lucru pentru a elabora noua poliță de asigurare.

„O cultură agricolă asigurată are multiple beneficii. Vorbesc de planificare financiară, sustenabilitate financiară şi, foarte important, capacitatea de a credita businessul”, a mai spus Alexandru Petrescu.

Despăgubirile pe care statul le va oferi fermierilor în acest an ar fi fost suficiente pentru a acoperi costurile asigurărilor agricole timp de 8 ani, dacă polițele ar fi fost disponibile.