Programul Rabla pentru Tractoare este așteptat cu interes de către fermieri, însă cei care presupun că schimbarea tractorului vechi sau achiziționarea unui tractor nou şi a unor utilaje va fi simplă ar putea fi surprinși.

Deși președintele Administrației Fondului pentru Mediu a sugerat că achiziția se va face fără cofinanțare, conform unui document de lucru pentru acest program, fermierii se pare că vor trebui să contribuie și ei cu bani proprii pentru a cumpăra tractorul nou.

Componenta de cofinanțare ar putea crește pentru fermieri

Un proiect obținut de Agrointeligența indică faptul că va exista o componentă de cofinanțare de 65%. Mai mult, aceasta ar putea crește la 80% pentru tinerii fermieri.

Documentul de lucru pentru reglementarea acestui nou sprijin este sub coordonarea Ministerului Mediului și va fi implementat de către Administrația Fondului pentru Mediu, care intenționează să supună proiectul la dezbatere publică în zilele următoare.

Trebuie menționat că forma finală a documentului nu a fost încă convenită cu Ministerul Agriculturii, care ar putea avea un rol crucial în notificarea schemei de ajutor de stat la Bruxelles și care ar putea impune modificări semnificative asupra proiectului de act normativ.

Recent, președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, a făcut mai multe declarații privind modul în care se va desfășura programul Rabla pentru tractoare. Oficialul de la Mediu a sugerat că fermierii vor putea beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro, sub formă de voucher, pentru a achiziționa un tractor și utilaje în valoare totală de până la 55.000 de euro.

Totuși, acesta nu a menționat explicit că fermierii ar putea fi nevoiți să contribuie și cu bani proprii la această achiziție.

tractoare, agricultori, protest
SURSA FOTO: Inquam Photos, Cornel Putan

Cine poate accesa Programul Rabla pentru Tractoare

Fermierii care doresc să acceseze Programul Rabla pentru tractoare trebuie să îndeplinească mai multe condiții de eligibilitate. Printre acestea, cea mai importantă este legată de statutul de producător agricol, care trebuie să fie confirmat prin depunerea unei cereri la APIA.

De asemenea, beneficiarul nu trebuie să aibă datorii către stat și nu trebuie să fi beneficiat anterior de fonduri destinate achiziționării unui tractor.

Fermierii eligibili

Conform proiectului aflat în lucru la Ministerul Mediului, fermierii care îndeplinesc aceste criterii sunt eligibili pentru programul Rabla tractoare:

a) au depus cerere unică de plată la Agenția de Plăți pentru Intervenție în Agricultură în anul curent sau în anul anterior depunerii cererii de finanțare;

b) nu sunt constituiți ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, înființate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, sau în societăți comerciale;

c) nu înregistrează obligații de plată la bugetul de stat şi bugetul local, după caz;

d) nu au fost condamnați pentru infracţiuni împotriva mediului prin hotărâre judecătorească definitivă;

e) nu fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene prin care un ajutor acordat este declarat ilegal și incompatibil cu piața internă;

f) nu au obţinut finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, pentru aceeași investiție care urmează a fi efectuată în baza schemei;

g) predau spre casare un autovehicul (orice autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială /autospecializată ușoară)/tractor sau maşină agricolă autopropulsată uzată;

h) se constituie în persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială, înființată conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, sau într-o societate comercială, în termen de 3 ani de la decontarea sumelor acordate prin schemă;

i) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de finanțare.