Vor fi obligați prosumatorii să-și monteze capacități de stocare? Ce au decis senatorii
Într-o ședință comună, senatorii din Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale și Comisia economică, industrii și servicii au votat astăzi modificarea unui proiect de lege important. Această modificare a eliminat prevederea prin care prosumatorii existenți ar fi fost obligați să instaleze capacități de stocare a energiei electrice. Proiectul de lege, retrimis în parlament de președinte în iulie, a fost criticat pentru că nu respecta principiul legislativ al neretroactivității.
Inițial, proiectul de lege aproba o ordonanță de urgență a Guvernului destinată să pregătească cadrul legislativ pentru perioada de tranziție după eliminarea plafonării prețurilor la energie. Acesta a trecut de Senat fără modificări esențiale în aprilie, dar a fost modificat în grabă în ultima ședință a Camerei Deputaților din sesiunea trecută, în iunie.
Modificarea impunea obligativitatea instalării de capacități de stocare pentru prosumatorii cu capacități de producție între 3 și 400 de kW până la sfârșitul anului 2027, cu riscul limitării cantității de energie injectată în rețea dacă nu se conformau. Amendamentul adus în acest sens nu respecta principiul bicameralismului, deoarece nu a fost supus analizei comisiilor din Senat.
După solicitarea de reexaminare a proiectului de către Președintele României, acesta a fost adus din nou în dezbatere în Senat. Comisiile pentru energie și economică au amânat votul asupra proiectului cu o săptămână, pentru a putea lua o decizie informată bazată pe datele și analizele cerute de la instituțiile relevante, inclusiv Ministerul Energiei, AFM și ANRE. Senatorul Antal a informat că până la începutul ședinței, niciuna dintre aceste instituții nu furnizase un răspuns clar privind stocarea în cazul prosumatorilor.
Legile nu se pot schimba „în timpul jocului”
După votul de azi, președintele Comisiei pentru energie, Antal Lorant, a declarat:
„În ciuda acțiunilor PNL și a USR, care au profitat de atenția mediatică acordată acestei legi pentru a se așeza în poziția de așa-ziși salvatori și a se propulsa în cursa electorală, consider că prosumatorii nu pot să devină subiect al polemicilor politice! Am venit cu soluția cea mai naturală și normală, ceea ce se înțelege greu în România: nu putem schimba regulile în timpul jocului!
Nu putem obliga persoanele care au luat decizia de a deveni prosumatori sub anumite circumstanțe legale valabile în trecut să respecte prevederi noi, adoptate prin modificări care nu respectă principiul neretroactivității. Acest principiu este general valabil pentru toate ariile de activitate din viața socială și economică, așa cum este și pentru prosumatori. Legea votată și alterată pe ultima sută de metri a sesiunii parlamentare trecute în plenul Camerei Deputaților trebuia îmbunătățită.”
Senatorul din Harghita a adăugat că UDMR-ul a venit dintotdeauna în sprijinul prosumatorilor. El a subliniat că proiectul inițiat chiar de către el vrea să extindă drepturile prosumatorilor, lege care ar face posibilă compensarea financiară a surplusului de energie la intervale lunare, compensarea facturilor la gaze cu acest surplus și redirecționarea lui către alte puncte de consum. Proiectul de lege votat astăzi în comisii va intra în dezbaterea plenului Senatului săptămâna viitoare.