Taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate la ghișeu

Miercuri, deputații au aprobat un proiect de lege ce vizează modificarea articolului 40 din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, stipulând că aceste taxe pot fi încasate și la ghișeele instanțelor.

Au fost înregistrate 202 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 43 de abțineri.

Astfel, se preconizează ca taxele judiciare de timbru să poată fi plătite și prin încasarea acestora în numerar, de către debitorul taxei, la ghișeele deschise în sediile oricărei instanțe judecătorești.

Ulterior, sumele respective vor fi transferate, la sfârșitul zilei lucrătoare, în contul distinct de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru și alte taxe de timbru” al unității administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reședința, ori, după caz, în care persoana juridică își are sediul social.

„Taxele judiciare de timbru pot fi încasate în numerar, de la debitorul taxei, la ghişeele deschise la sediile oricărei instanţe judecătoreşti şi se transferă, până la sfârşitul următoarei zile lucrătoare, în contul distinct de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru”, al unităţii administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa, ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social”, prevede un amendament al deputatei PSD Laura Vicol.

Laura Vicol
Laura Vicol / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

În motivarea amendamentului, se arată că „sfârşitul zilei lucrătoare coincide atât pentru instanţe cât şi pentru instituţiile publice/financiar bancare prin care se face transferul. Recomandăm reglementarea unui alt termen care să permită operarea transferurilor”.

Potrivit formei actuale a OUG 80/2013, taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei într-un cont distinct de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru și alte taxe de timbru”, al unității administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reședința, sau, după caz, în care persoana juridică își are sediul social.

Cheltuielile aferente operațiunilor de transfer ale sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt suportate de debitorul taxei.

Taxa redusă la jumătate

Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie, noile reglementări introduse de Legea taxei de timbru au modificat semnificativ modul de calcul și plată al taxelor pentru diverse proceduri legale, inclusiv pentru partajul bunurilor, fie că este vorba despre divorț sau partaj judiciar.

Aceste schimbări sunt esențiale pentru cei care doresc să își împartă bunurile în mod legal și să beneficieze de o taxare mai avantajoasă.

Scopul acestor modificări legislative este de a facilita accesul la justiție, în special în cazurile de divorț cu partaj, atunci când soții trebuie să împartă bunurile comune. De asemenea, schimbările vizează și cazurile de partaj judiciar sau de ieșire din indiviziune, când coproprietarii unui bun comun doresc să își împartă sau să vândă părțile deținute. Mai multe puteți citi aici.