Anul viitor, românii vor primi în continuare vouchere pentru alimente și mese calde, dar în sumă diminuată

Începând cu anul viitor, mai mulți cetățeni români vor primi vouchere pentru alimente și mese calde.

Între anii 2025 – 2027, voucherele pentru alimente și mese calde vor valora 125 de lei. Distribuția lor se va face o dată la șase luni.

Plafonul maxim de venituri până la care un cetățean român poate beneficia de tichetele sociale este 2.000 de lei/lună. Între anii 2025—2027, sprijinul financiar se va acorda următoarelor categorii sociale:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
  • persoanele — copii și adulți — încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.

În prezent, valoarea voucherelor pentru alimente este de 250 de lei, iar banii vin din două în două luni. Aşadar, cei vizaţi vor trebui să accepte o diminuare a veniturilor încasate pe cardurile de alimente.

La acest moment, beneficiarii acestui program sunt:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • copiii și adulții cu grad de handicap grav, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, cu handicap grav, care câștigă sub 2.000 de lei;
  • familiile cu cel puțin doi copii care câștigă sub 675 de lei de persoană;
  • familiile/persoanele cu drept de ajutor de incluziune;
  • persoanele fără adăpost.

Noi programe pentru mamele singure

De altfel, noul an va aduce cu sine și programe noi pentru mamele singure din România. „Asociația Sprijin pentru Mame” derulează până în mai 2025 un proiect dedicat mamelor singure din România. Numele proiectului este „S.T.E.P. – Single-parent Training and Empowerment Program”. Este finanțat prin programul Erasmus+. Se desfășoară în parteneriat cu organizația Cultiv Associação de Ideias para a Cultura e Cidadania din Portugalia.

Se dorește crearea unui program mixt de educație socio-emoțională pentru 40 de părinți singuri din România și Portugalia, format din module teoretice educative și ateliere practice nonformale. Scopul este de a le dezvolta abilitățile de înțelegere a emoțiilor, de a asigura o relaționare mai bună cu propriul copil și de a le îmbunătăți calitatea vieții.

Ba mai mult! Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va acorda mamelor singure 2.000 de lei pentru achiziționarea de produse de îngrijire pentru bebeluși. Sprijinul financiar este însoțit de măsuri auxiliare de consiliere și educație sanitară pentru îngrijirea bebelușilor. Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 prevede o țintă estimativă de 15.000 de cupluri defavorizate „mamă – nou-născut” per an, proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

ajutor mame-singure
SURSA FOTO: Facebook, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene