Decizia ÎCCJ privind asimilarea grupei a II-a de muncă în condiții speciale
În data de 3 iunie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât că includerea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care angajații au efectuat activități încadrate în grupa a II-a de muncă, ca un stagiu de cotizare în condiții speciale, va conduce la creșterea punctajelor lunare cu 50%, și va influența, de asemenea, scăderea vârstei de pensionare.
„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 562 din Legea nr. 263/2010. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 3 iunie 2024”, a decis, luni, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ÎCCJ.
Observația Curții de Apel Craiova
Curtea de Apel Craiova a adus în atenția Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) o chestiune de drept crucială: dacă includerea grupei a II-a de muncă în condiții speciale, conform articolului 30 alineatul (44) din Legea nr. 263/2010, va avea consecințe și în ceea ce privește majorarea punctajelor lunare, conform articolului 100 litera b) din aceeași lege, sau doar în calculul stagiului de cotizare, conform articolului 56 alineatul (1) litera d), și în reducerea vârstei de pensionare, așa cum este prevăzut în articolul 562 din aceeași lege.
Ce prevede Legea nr. 263/2010?
Articolul (44) din Legea nr. 263/2010, referitor la sistemul unitar de pensii publice, stipulează că „perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă conform legislației anterioare” este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă. În conformitate cu articolul 562, alineatul (1), excepție de la prevederile articolului 55 alineatul (1) litera b), persoanele care au lucrat în activitățile menționate beneficiază de o pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani în aceste activități; alineatul (2) prevede că pentru aceste persoane, stagiul complet de cotizare este de 25 de ani.
Decizia privind rezolvarea problemelor de drept este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar pentru instanța care a solicitat clarificarea, de la data pronunțării deciziei.