Marcel Ciolacu a oferit mai multe explicații pentru românii care beneficiază de tichete de masă. În ședința de Guvern de vineri, 28 iunie, el a dezbătut majorarea salariului minim. Totodată, a rezolvat o problemă a proiectului inițial.
Sunt vizați românii care beneficiază de tichete de masă
Majorarea ar fi dus salariul minim brut plus tichetele peste pragul de 4.000 de lei brut după care se aplică impozitarea. Problema a apărut deoarece în proiectul inițial nu a fost menționat că nu se iau în considerare tichetele de masă.
Astfel, decizia ar fi dus, în forma inițială, la o scădere de venit pentru cei care primeau și tichete de masă pe lângă salariul minim.
Totuși, premierul a oferit astăzi mai multe clarificări. Va fi introdusă o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim.
Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei.
Astfel, susține premierul, este protejată puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie.
„Tot din partea Finanțelor, vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie”, a declarat Ciolacu.
Guvernul României a publicat și un videoclip cu declarațiile premierului.
Circa 1,8 milioane de salariați vor beneficia de un salariu minim brut de 3.700 de lei
Amintim că aproximativ 1,8 milioane de salariați vor beneficia de un salariu minim brut de 3.700 de lei de la 1 iulie. La cei 2.079 de lei net se vor adăuga alți 284 de lei net.
Problema din proiectul inițial a fost remarcată public de sindicate.
„Un angajat care acum este plătit cu salariul minim pe economie şi primeşte tichete de masă câştigă o sumă totală netă cu 63 de lei mai mare faţă de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar la care se mai pot adăuga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizaţiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel încât pragul de 4.000 lei să nu fie depăşit”, au remarcat sindicatele, înaintea ședinței de Guvern.
Anterior, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA a solicitat Ministerului de Finanţe şi Guvernului României să ajusteze urgent pragul pentru deducerea fiscală acordată celor cu salariul minim, pentru a reflecta majorarea salarială ce va intra în vigoare la 1 iulie 2024.
În lipsa acestei modificări, spuneau sindicaliștii, circa 1,8 milioane de salariaţi care primesc salariul minim puteau vedea cum veniturile lor nete scad în realitate, în loc să beneficieze de creşterea salarială anunţată.