Decizie pentru românii cu credit. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea 243/2024. Aceasta reglementează protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe.
Klaus Iohannis a promulgat o lege pentru românii cu credit
Noua măsură limitează dobânzile aplicate creditelor acordate de IFN-uri. Sunt vizate atât cele de consum cât şi cele pentru investiţii imobiliare
Potrivit actului normativ, au fost aduse limitări semnificative costurilor de credit pe care Instituţiile Financiare Nebancare (IFN) le pot percepe clienţilor.
Acestea sunt principalele modificări:
- este limitat costul total (DAE) al creditelor de investiţii imobiliare la 8 puncte procentuale aplicate peste dobândă la facilitatea de creditare practicată de BNR (Lombard);
- este limitat costul total (DAE) al creditelor de consum la 27 de puncte procentuale aplicate peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR (Lombard).
Legea prevede şi anumite excepţii
Totuși, legea prevede şi anumite excepţii. Sunt vizate anumite categorii de sume împrumutate:
- costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi (DAE 365%), în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei;
- costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi, în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei;
- costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi (DAE 219%), în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei.
De asemenea, suma maximă rambursată nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului împrumutat.
Decizia a fost luată după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a respins o sesizare depusă de USR.
Legea ar urma să aducă anumite beneficii de cost pentru clienții care accesează credite de la IFN-uri
Legea ar urma să aducă anumite beneficii de cost pentru clienții care accesează credite de la IFN-uri. Potrivit specialiștilor, această nouă măsură ponderează semnificativ dobânzile ce pot fi aplicate unor astfel de soluții de finanțare.
Totodată, specialiștii sunt de părere că legea cuprinde o serie de ambiguități în forma actuală. Astfel, actul normativ lasă loc de interpretări și neclarități.
Amintim că legea va intra în vigoare şi va produce efecte în 90 de zile de la promulgare şi publicarea în Monitorul Oficial. Vor fi afectate atât pentru contractele de credit noi cât şi pentru cele aflate în derulare.