Motorina se scumpește de la 1 ianuarie
Motorina se va scumpi de la 1 ianuarie cu aproximativ 0,16 lei/litru, conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanțe, analizate de Mihai Nicuț, fondatorul e-nergia.ro. Astfel, prețul motorinei va crește, dar nu semnificativ, cel puțin în primele luni ale anului viitor.
Cum influențează piața energiei?
Mihai Nicuț a explicat cum funcționează piața energiei și ce impact va avea asupra prețului carburanților, potrivit Agrointel.
Ministerul de Finanțe a publicat recent un tabel care indică faptul că, începând cu 1 ianuarie 2025, prețul motorinei va crește cu aproximativ 0,16 bani pe litru.
Deși această majorare ar putea părea semnificativă pentru volume mari, ea este considerabil mai mică decât creșterea de 0,72 bani pe litru aplicată anterior ca efect al politicii fiscale a statului, a precizat acesta.
„Certitudinea și noutatea este că acum câteva zile a publicat Ministerul de Finanțe noul tabel. Evident, avem inflație, că așa se calculează, dar de la 1 ianuarie 2025, prețul litrului de motorină crește undeva cu 0,16 bani pe litru.
Pare mult la o cantitate mare, dar este mai puțin decât cei 0,72 de bani pe litru care s-au adăugat la prețul motorinei, doar din politica fiscală a statului”, a declarat acesta.
Impactul geopolitic asupra pieței
Mihai Nicuț a abordat și aspectele geopolitice globale care pot influența piața.
„În ciuda creșterii calității pe carburant și mai ales pe motorină, s-ar putea ca prețul motorinei fără taxe să nu mai fie atât de mare. Mă gândesc acum inclusiv la o situație geopolitică globală. Avem alegerile din Statele Unite ale Americii, unde a câștigat Trump, al cărui crez este: «Drill, baby, drill!».
Deci marile companii continuă și vor extinde exploatarea în producția de combustibil fosil. Rezerve există, se tot descoperă. Problema era dacă această încălzire globală va pune cumva stop exploatării”, a spus jurnalistul.
Producția internă și importurile de motorină
România produce mai bine de jumătate din necesarul de motorină, restul fiind importat.
„Lumea se așteaptă ca anul viitor să se termine, totuși, acest război [din Ucraina]. Nu știm cum se va termina și, ca atare, nici Ucraina, unde evident războiul se poartă cu motorină. Tancul merge cu motorină.
S-ar putea să nu mai fie o cerere atât de mare de acolo, iar motorina folosită în scopuri civile să nu mai fie sub presiune de preț. Plus că vine o aprovizionare mai mare cu petrol din zona caspică”, a explicat Nicuț.
Embargoul asupra petrolului rusesc
România respectă embargoul petrolier impus Rusiei, iar petrolul rusesc nu este rafinat în țară.
„Este o discuție complicată, purtată prin spatele ușilor. În mod oficial, România respectă embargoul, dar în România continuă să intre cantități semnificative de produs finit din Turcia și India.
Știm foarte bine că acestea sunt destinații clare pentru petrolul rusesc vândut la discount, iar motorina rafinată acolo este mai ieftină și convenabilă pentru import”, a conchis analistul.