Proiectul care îi vizează pe românii cu panouri fotovoltaice a primit 238 de voturi favorabile, patru împotrivă și patru abțineri. Totodată, urmează să fie promulgat de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Este o modificare importantă pentru românii cu panouri fotovoltaice

Conform reglementărilor actuale, persoanele care dețin panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 3 kW și 400 kW sunt obligate să instaleze capacități de stocare a energiei până la sfârșitul anului 2027. Această obligație era aplicabilă indiferent de tipul de racordare, fie monofazat, fie trifazat. Modificarea legislativă elimină însă această cerință, oferindu-le prosumatorilor mai multă libertate în gestionarea energiei produse.

Inițiatorii proiectului au subliniat că România a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de prosumatori, ajungând la aproximativ 150.000, cu o capacitate totală de aproape 2.000 MW instalată în panouri solare. Ei consideră că eliminarea obligației de a instala sisteme de stocare va contribui la încurajarea și mai accentuată a investițiilor în energia regenerabilă, reducând costurile inițiale pentru cei care doresc să devină prosumatori.

Această modificare legislativă este văzută ca un pas important în sprijinirea prosumatorilor. Aceștia vor putea să-și conecteze instalațiile direct la rețeaua de distribuție, fără a fi constrânși să implementeze soluții de stocare care implică investiții suplimentare.

panouri fotovoltaice
SURSA FOTO: Dreamstime

În acest an, panourile fotovoltaice au avut un rol esențial în producția de energie electrică a țării

Amintim că panourile fotovoltaice au avut în acest an un rol esențial în producția de energie electrică a țării, cu o creștere semnificativă de aproape 60% în primele nouă luni.

Energia solară a fost crucială în creșterea producției de energie electrică, în ciuda scăderii altor surse de energie. Rețeaua electrică națională are nevoie de investiții pentru a susține creșterea producției de energie regenerabilă.

Statul a susținut dezvoltarea sistemelor fotovoltaice prin mai multe programe, iar numărul celor care produc și consumă energie proprie a ajuns la aproape 170.000, cu 50.000 mai mulți decât anul trecut.

În București, un sistem fotovoltaic a fost instalat pe un bloc cu opt etaje, alimentând iluminatul pe scară și lifturile, reducând astfel costurile de întreținere.

Chiar dacă producția solară a crescut, rețeaua națională de electricitate a avut de suferit, mai ales în lunile de vară, când cererea a fost mare și producția de energie din alte surse (hidro și eolian) a scăzut.