Decizie pentru românii cu terenuri. NU se mai dau bani. Măsura se aplică până în 2027

subventie, fermieri, bani, APIA, agricultura

SURSA FOTO: Pexels

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a schimbat regulile în ceea ce privește beneficiarii subvenției pentru șefii de fermă. Unii dintre ei vor pierde 42,47euro pe hectar.

Modificări importante pentru tinerii fermieri

Fermierii tineri care au beneficiat în trecut de schema pentru tinerii fermieri nu mai pot solicita sprijinul financiar oferit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în perioada 2023-2027, conform unui ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), scrie agrointel.ro.

Ordinul aduce modificări semnificative în regulile de accesare a subvențiilor pentru tinerii fermieri, iar noile reglementări vor intra în vigoare după publicarea lor în Monitorul Oficial.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce presupune schema pentru tinerii fermieri?

Schema pentru tinerii fermieri, destinată celor care se instalează pentru prima dată la conducerea unei ferme, le oferă acestora o „plată bonus” la APIA, adică o subvenție destinată celor cu vârsta de până la 40 de ani.

Sprijinul se acordă pe o perioadă de maximum 5 ani consecutivi, iar pentru campania 2024, cuantumul stabilit este de 42,4772 euro pe hectar (aproximativ 211,33 lei/ha).

SURSA FOTO: Dreamstime

Pierderea accesului pentru fermierii anteriori beneficiari

Potrivit noilor reglementări, fermierii care au beneficiat integral de schema pentru tinerii fermieri în perioada 2014-2020 nu vor mai putea solicita această intervenție în perioada actuală de programare, 2023-2027.

Acest lucru este stipulat într-o modificare importantă a ordinului nr. 106, care reglementează sprijinul pentru tinerii fermieri.

SURSA FOTO: Dreamstime

Perioada de 5 ani și condițiile de eligibilitate

Conform noilor prevederi, tinerii fermieri care se instalează la conducerea unei exploatații după termenul limită de depunere a cererii de plată pot solicita plata pentru tinerii fermieri anual, dar doar pentru o perioadă de maximum 5 ani consecutivi, începând cu anul următor depunerii cererii. De asemenea, sprijinul se acordă fermierilor care au beneficiat parțial de acest sprijin în perioada PAC 2014-2020 și/sau în perioada de tranziție la noul PAC 2021-2022, cu condiția menținerii eligibilității.

În cazul fermierilor care au beneficiat doar parțial de schema pentru tinerii fermieri și care au depus cereri de sprijin în perioada anterioră, numărul de ani pentru care vor beneficia de sprijin se va reduce, calculându-se perioada rămasă din cei 5 ani consecutivi de sprijin. În plus, pentru cei care au avut inițial o suprafață mai mică de 50 ha și ulterior o măresc, sprijinul va fi acordat doar pentru maximum 50 ha, până la expirarea celor 5 ani consecutivi.