Actele care trebuie depuse
Cetățenii români domiciliați în străinătate, care doresc să intre în posesia unei cărți de identitate provizorii, în care să fie înscrisă reședința din România, unde locuiesc temporar, o pot face depunând la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza căruia au reședința, actele cerute.
Iată documentele necesare:
-cererea pentru eliberarea actului de identitate cetățenilor români cu domiciliul în străinătate și reședința în România,
-pașaportul, aflat în termen de valabilitate, care atestă statutul de cetățean român domiciliat în străinătate, original și copie,
-certificatul de naștere, original și copie,
-certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie,
-certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie,
-hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie,
-documentul cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie,
-două fotografii mărimea 3/4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm,
-chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate.
Atenție la termenul de valabilitate!
Mulți cetățeni nu știu faptul că deținerea unei cărți de identitate expirate sau lipsa unui document de identificare valabil în momentul în care este cerut de autorități se poate traduce în sancțiuni severe și amenzi consistente.
Legislația din România prevede că cei cărora le expiră buletinul sunt obligați să se prezinte cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate pentru a cere un nou buletin. În cazul nerespectării acestei prevederi, cetățenii vor fi sancționați contravențional cu o amendă cuprinsă între 40 și 150 de lei.
Ca o comparație, în Germania, începând cu vârsta de 16 ani este obligatorie deținerea unui act de identitate valabil.
Dacă documentul nu poate fi prezentat în timpul unui control al poliției, fie pentru că a expirat, fie pentru că nu doriți: poate fi primită o amendă de până la 3.000 de euro, conform Catalogului Amenzilor (Bußgeldkatalog).
Potrivit ziarulromanesc.de, în Catalogul Amenzilor se explică totuși că funcționarii publici sunt, în general, înțelegători. În loc să primiți o amendă considerabilă, veți plăti în mod obișnuit o sumă mică, între 10 și 80 de euro.
Cu toate acestea, există cazuri în care sancțiunea poate ajunge până la 3.000 de euro.
Acest lucru se întâmplă mai ales dacă cartea de identitate a expirat de o perioadă semnificativă și acest lucru a fost ignorat în repetate rânduri.