Preț carburanți, 6 ianuarie 2025

Preț benzină luni, 6 ianuarie. Începând de luni, 6 ianuarie 2025, șoferii din România vor resimți o creștere a prețurilor la benzină și motorină, comparativ cu valorile afișate la sfârșitul săptămânii trecute.

Conform specialiștilor, această majorare este de patru bani pe litru, afectând atât benzina, cât și motorina.

Noile prețuri ale carburanților:

  • Benzină standard: între 7,25 și 7,40 lei/litru.
  • Benzină premium: între 7,82 și 8,10 lei/litru.
  • Motorină standard: între 7,44 și 7,54 lei/litru.
  • Motorină premium: între 7,80 și 8,10 lei/litru.

Pe de altă parte, prețul pentru un litru de GPL rămâne stabil, situându-se în intervalul 3,43-3,55 lei.

Preț benzină luni, 6 ianuarie. Această ajustare a prețurilor va influența bugetul șoferilor, mai ales pe cei care folosesc frecvent autoturismele pentru deplasări zilnice sau în scop profesional. În acest context, este recomandat să verificați constant prețurile la stațiile de alimentare, întrucât acestea pot varia în funcție de locație.

masini, benzina, motorina, carburanti
SURSA FOTO: Dreamstime

Gazul european înregistrează o creștere săptămânală pe fondul riscurilor de aprovizionare

Preț benzină luni, 6 ianuarie. Prețurile gazului natural în Europa au înregistrat a treia creștere săptămânală consecutivă, pe măsură ce piața se confruntă cu scăderea stocurilor și cu o aprovizionare mai redusă, după pierderea fluxurilor de gaz rusesc prin Ucraina. Contractele futures de referință au încheiat săptămâna cu o creștere de 4%, după ce au redus un avans anterior. Prețurile se află aproape de un maxim al ultimelor 14 luni, în jurul valorii de 50 € pe megawatt-oră.

Oprirea livrărilor de gaz rusesc prin Ucraina în prima zi a Anului Nou a coincis cu scăderea stocurilor într-un ritm mai rapid decât cel înregistrat înaintea crizei energetice din 2022.

Vremea, de asemenea, devine mai rece, ceea ce ar putea stimula retrageri suplimentare din stocuri. Facilitățile subterane vaste din regiune sunt acum pline în proporție de aproximativ 72%, comparativ cu 86% în aceeași perioadă a anului trecut. Deși există un risc redus de deficit imediat în Europa, contextul de aprovizionare restrânsă din această iarnă va face mai dificilă refacerea stocurilor înainte de următorul sezon de încălzire.

„Cererea mai mare de gaz pentru reumplerea stocurilor va menține piețele ridicate în lunile următoare”, a declarat Florence Schmit, strateg european pe energie la Rabobank.

Continentul devine tot mai expus la volatilitatea pieței, pe măsură ce depinde din ce în ce mai mult de gazul natural lichefiat la nivel global, pentru a înlocui deficitul lăsat de oprirea fluxurilor de gaz rusesc prin Ucraina.