În ultimele zile, șoferii din România se confruntă cu o nouă rundă de scumpiri ale carburanților, care au atins noi maxime istorice. Prețurile benzinei și motorinei au crescut din nou, iar acest lucru a generat un impact semnificativ asupra bugetelor gospodăriilor și al transportatorilor. Creșterile succesive din primele săptămâni ale anului 2025 sunt alimentate atât de majorările interne, cât și de factorii externi care influențează piața globală de țiței.

Șoferii sunt din nou afectați de scumpiri la carburanți

Astăzi, 17 ianuarie 2025, prețurile carburanților au crescut din nou, la doar două zile după ultima majorare. Este a șasea scumpire din acest an și vine în contextul unei serii continue de ajustări ale tarifelor.

Șoferii care au trecut prin benzinăriile din România au observat o creștere de cinci bani pe litru atât la benzină, cât și la motorină.

carburanti, preturi carburanti, benzina, motorina, soferi
SURSA FOTO: Dreamstime

În anumite stații, prețul benzinei standard a atins 7,49 lei pe litru, iar cel al motorinei standard a ajuns la 7,64 lei pe litru.

De asemenea, în București, conform datelor furnizate de platforma peco-online, prețurile sunt și mai mari.

Benzina standard costă între 7,42 lei și 7,49 lei pe litru, în timp ce motorina standard variază între 7,61 și 7,64 lei pe litru.

Aceste majorări s-au adăugat la seria de creșteri ce au avut loc încă din primele zile ale anului 2025.

Această tendință de creștere a prețurilor se reflectă și la benzinăriile de lanț din întreaga țară, care aplică majorări similare.

Specialiștii estimează că prețurile vor continua să crească în următoarele săptămâni, având în vedere atât evoluțiile internaționale ale pieței de țiței, cât și ajustările interne ale accizelor.

Creșterea continuă a prețurilor: Mai multe scumpiri într-o perioadă scurtă

De la începutul anului și până acum, prețurile au fost majorate constant. De exemplu, pe 15 ianuarie 2025, Petrom a aplicat o majorare de 5 bani pe litru atât la benzină, cât și la motorină.

Aceasta a fost precedată de alte scumpiri succesive, pe 11 și 9 ianuarie, când prețurile au crescut cu 4 bani pe litru.

Chiar dacă aceste majorări nu sunt o surpriză, ele au avut loc într-o perioadă scurtă de timp.

Astfel, în doar 17 zile, prețurile carburanților au crescut cu 39 de bani pe litru pentru benzină și 37 de bani pe litru pentru motorină.

La începutul anului, scumpirile au fost determinate de creșterea accizelor, o decizie luată de Guvernul României și intrată în vigoare pe 1 ianuarie. Atunci, prețul benzinei a crescut cu 17 bani pe litru, iar al motorinei cu 16 bani pe litru.

Factorii care influențează prețul carburanților

Scumpirile de la pompă nu sunt doar rezultatul creșterii accizelor. Deși prețul țițeiului a scăzut ușor pe piețele internaționale în ultima perioadă, cotațiile rămân încă ridicate.

De exemplu, contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut recent cu 0,83%, ajungând la 81,35 dolari pe baril. În același timp, cotațiile pentru țițeiul West Texas Intermediate au scăzut cu 1,37%, ajungând la 78,94 dolari pe baril.

În ciuda acestei scăderi a prețului țițeiului, prețurile carburanților din România nu au fost influențate semnificativ, ceea ce sugerează că alți factori interni și externi joacă un rol esențial.

De asemenea, scăderile din ultimele zile ar putea fi temporare, având în vedere evoluțiile geopolitice și economice din regiune.

Impactul asupra șoferilor români

Aceste majorări repetate ale prețurilor carburanților au un impact semnificativ asupra șoferilor români, care se confruntă cu o povară financiară tot mai mare la fiecare alimentare. Potrivit analistilor, această tendință ar putea continua pe termen scurt, având în vedere că prețurile globală ale țițeiului sunt într-o perioadă de volatilitate.

Chiar și cu prețuri mai mari, cererea de carburanți rămâne stabilă, iar companiile petroliere continuă să ajusteze tarifele în funcție de contextul economic și de evoluțiile internaționale ale pieței de țiței.

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților în România

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, având o rețea extinsă de 555 de stații, dintre care 393 sunt sub brandul Petrom și 162 sub brandul OMV.

Conform raportului financiar al companiei, în primele nouă luni ale anului trecut, vânzările totale de produse rafinate au crescut cu 9%, iar volumele de carburanți vânduți prin benzinării au avansat cu 4%. Aceste date sugerează o cerere constantă de carburanți, chiar și în fața majorărilor succesive de preț.