Carburanți mai scumpi în România

Carburanți mai scumpi în România: românii se confruntă cu o nouă creștere a prețurilor la carburanți. Astfel, prețul benzinei și al motorinei a crescut cu 3 bani pe litru, ceea ce are un impact asupra șoferilor din întreaga țară. Această majorare se adaugă fluctuațiilor recente ale pieței și poate influența costurile de transport și ale bunurilor de consum.

Conform specialiștilor, prețurile au crescut cu trei bani pe litru, în special pentru benzină standard, motorină standard și motorină premium. În prezent, un litru de benzină standard costă între 7,04 și 7,21 lei, iar un litru de benzină premium este vândut între 7,67 și 7,91 lei.

În plus, prețul unui litru de motorină standard variază între 7,12 și 7,23 lei, în timp ce motorina premium a ajuns să coste între 7,48 și 7,79 lei. De asemenea, prețul pentru un litru de GPL rămâne constant, între 3,42 și 3,46 lei.

Cu cât s-au scumpit carburanţii de la 1 octombrie şi până acum

De la începutul lunii octombrie (1 octombrie-15 octombrie) preţul benzinei a crescut cu 26 de bani, iar cel al motorinei cu 23 de bani pe litru.

Cum erau prețurile înainte de majorarea accizei în iulie

Cum arată situația prețurilor la carburanți comparativ cu 1 iulie, momentul în care prețurile au crescut cu 43 de bani pe litru la benzină și cu 40 de bani pe litru la motorină. Comparativ cu 30 iunie, înainte de majorarea accizei din 1 iulie 2024, prețurile au rămas relativ constante, puțin peste 7 lei atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Astfel, scumpirile recente au fost compensate de scăderile de prețuri înregistrate în lanț în lunile iulie și septembrie.

Petrolul, gazele naturale și electricitatea, creștere la nivel mondial

Petrolul, gazele naturale și electricitatea au înregistrat o creștere a prețurilor la nivel mondial. Această majorare rapidă a fost determinată de creșterea cererii. Având în vedere că o proporție semnificativă din costurile companiilor și ale populației depind de energia consumată, prețurile acestor resurse au un impact major asupra inflației globale. Datorită numeroaselor aspecte care le influențează, nu este surprinzător că prețurile produselor energetice pot suferi variații semnificative, scrie Banca Centrală Europeană.

Banca Națională a României (BNR) anunță că rata anuală a inflației va scădea până la finalul anului, urmând o traiectorie fluctuantă, dar mai ridicată decât cea prognozată în raportul pe termen mediu din august.