Cum vor evolua prețurile la RCA?
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, a făcut o declarație importantă privind piața polițelor RCA, anunțând că ultima plafonare a acestora este în curs și că ulterior prețurile pot evolua semnificativ.
„A fost necesară această ultimă prelungire pe care o discutăm cu Ministerul de Finanţe şi în tot acest timp operăm aceste schimbări şi la legislaţie, umblăm şi la legislaţie secundară şi la seturile de documente, de ghid, de recomandări, care să ne permită în momentul în care ieşim în piaţă liberă după sfârşitul lui ianuarie să controlăm piaţa de asigurări şi, implicit, preţul”, a anunţat Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, la Antena 3 CNN.
De asemenea, președintele ASF a amintit că au fost operate modificări semnificative la legislația privind asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), fiind inclusă posibilitatea plății în rate și opțiunea de a suspenda polița RCA pentru șoferii care conduc sezonier.
„Noi, în culise, după cum sunt sigur că cel puţin la fel de bine cunoaşteţi, am operat o serie de amendamente foarte importante la Legea 132: posibilitatea plăţii în rate, vorbim de opţiunea de a suspenda efectele poliţei RCA pentru cei care conduc sezonier”, a mai precizat Alexandru Petrescu.
Prelungirea plafonării nu este un „medicament minune”
Potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”. Organizația transmite că industria de asigurări a luat notă „cu profundă îngrijorare de dorinţa autorităţilor de a prelungi pentru a treia oară perioada de plafonare a primelor RCA”, cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024.
UNSAR atrage atenția că nu s-au luat în calcul nici măcar efectele inflaţiei.
De asemenea, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), spune că orice plafonare a preţurilor impusă de autorităţi, dar nu la tariful de referinţă calculat şi afişat pe site-ul ASF, nu ajută pe nimeni.
Reacţia organizaţiei vine după ce ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că instituţia pe care o conduce a publicat un nou proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024.
Reprezentanţii transportatorilor au transmis marţi seara ministrului Finanţelor punctul lor de vedere privind prelungirea plafonării tarifelor RCA la preţurile practicate de fiecare asigurator în martie 2023. Ei susțin că o astfel de măsură este deosebit de periculoasă şi va da ocazia unor jucători din piaţa de asigurări să justifice un viitor faliment care va fi plătit tot de către asiguraţi, ca şi precedentele.
În acest context, COTAR solicită Guvernului României să respingă orice propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA pe piaţa locală, dacă nu se face la tariful de referinţa afişat de ASF.