Reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) au declarat marți că au organizat „centre de intervenție” în fiecare județ pentru a asigura suportul tehnic în eventualitatea apariției problemelor legate de tabletele distribuite și utilizate în cadrul alegerilor din 9 iunie.

Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, și Laurențiu Ilinca, coordonatorul centrului de suport tehnic al STS, au discutat în cadrul Interviurilor Digi24.ro despre modul în care vor avea loc alegerile din 9 iunie și au prezentat măsurile luate pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral.

 „Echipe tehnice cu care împânzim toată țara”

Laurențiu Ilinca a explicat că tableta funcționează precum un telefon mobil, fiind echipată cu o baterie care îi permite să continue funcționarea chiar și în cazul întreruperii curentului electric. Dispune de o cartelă SIM și poate continua interogarea persoanelor fără întrerupere, până când problema va fi remediată.

„Noi estimăm că eventualele probleme care pot apărea nu vor dura mai mult de o oră”, a mai spus el.

Totodată, reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale au abordat și măsurile de rezervă implementate pentru a face față eventualelor probleme la alegeri.

„În centrele de intervenție noi avem pregătite chiar și niște baterii suplimentare. În momentul în care apare o astfel de disfuncționalitate, președintele secției sună în centrul de preluare a apelurilor și trimitem rapid centrul de intervenție pentru a asigura, în continuare, procesul”.

Întrebat dacă STS va avea echipe mobile care vor asigura buna desfășurare a procesului electoral, Laurențiu Ilinca a răspuns:

„În fiecare județ există centre de intervenție care asigură suportul tehnic. În momentul în care tableta se defectează, în maximum 30 de minute noi suntem obligați să intervenim să rezolvăm problema”.

Detalii suplimentare au fost furnizate și de către Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS:

„Avem aceste echipe tehnice cu care împânzim toată țara, astfel încât să putem organiza un răspuns prompt la orice nevoie are operatorul de tabletă dintr-o secție de votare”.

Cum se vor desfășura alegerile?

Amintim faptul că secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 în toată țara. Decizia a fost luată pentru a asigura protecția personalului din secțiile de votare. Programul de votare se încheie în principiu la ora 22:00. În cazul în care mai sunt persoane care nu au apucat să voteze până la această oră, li se va permite să o facă până la ora 23:59. După acest moment, aplicația se închide automat.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale permanente, a spus recent că primul pas este prezentarea unui act de identitate. Acesta va fi scanat pe o infrastructură electronică. Deși tableta aparține STS, aplicația utilizată este dezvoltată de AEP și instalată de către STS. Mai multe puteți citi aici.