Partidul Social Democrat (PSD) a făcut un anunț de interes pentru toți românii: salariul minim european până la finalul acestui an. Această măsură urmărește să ofere angajaților români venituri mai consistente, reflectate într-o creștere a puterii de cumpărare și a nivelului de trai.

Salariul minim european va fi introdus până la finalul acestui an

Un pas semnificativ către alinierea veniturilor din România cu cele din alte state ale Uniunii Europene a fost deja făcut prin anunțul premierului Marcel Ciolacu, care a promis creșterea salariului minim la 3.700 de lei începând cu 1 iulie.

Ținta următoare, asumată prin programul de guvernare, este ca până la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu normă întreagă să nu câștige mai puțin de 500 de euro net lunar.

PSD își propune să introducă salariul minim european în România, având în vedere condițiile de trai și de muncă decente. Partidul a subliniat că această inițiativă urmărește să instituie un cadru care să asigure un nivel corespunzător al salariilor minime legale, să promoveze negocierile colective pentru stabilirea salariilor și să îmbunătățească accesul efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim.

În vederea garantării creșterii nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România, PSD a anunțat că deja lucrează la definirea unui mecanism automat care să asigure creșterea salariului minim în țară în fiecare an, într-o manieră predictibilă.

Până la finalul anului, un grup de lucru din cadrul PSD, în colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, va elabora o propunere legislativă în acest sens.

Partidul s-a evidențiat după revenirea la guvernare în alianță cu PNL, axându-se în special pe măsuri pentru protejarea nivelului de trai al românilor în contextul creșterii inflației generate de criza energetică și de războiul din Ucraina.

Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate

Introducerea salariului minim european este considerată a fi un beneficiu semnificativ. Sunt vizați, în special, salariații din sectorul privat. Aici se găsește cel mai mare număr de angajați remunerați la acest nivel minim, a conchis sursa citată.

Directiva 2041/2022 impune introducerea unui salariu minim european. Până în 2024, toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să transpună această prevedere în legislația lor națională.

Totuși, aceasta nu înseamnă neapărat că salariile angajaților români vor ajunge la nivelul celor din Franța sau Italia.