Informația momentului în România! Inspecția Muncii a făcut un anunț important cu privire la aplicația Revisal, aplicație folosită de angajatorii de la noi din țară. Despre ce este vorba?
Inspecția Muncii a anunțat că, din 10 aprilie, va fi lansată o nouă versiune a aplicației Revisal. Aceasta trebuie folosită de către toți angajatorii pentru transmiterea datelor despre contractele de muncă, indiferent dacă acestea sunt modificate, încetate sau încheiate.
”Începând cu data de 10 aprilie 2023, va fi disponibilă o nouă versiune a aplicaţiei Revisal, 6.0.9. După această dată, transmiterea registrului va putea fi efectuată numai pentru fişiere de tip .rvs generate sau validate prin versiunile 6.0.8/6.0.9 ale aplicaţiei Revisal”, arată Inspecția Muncii.
Angajatorii au obținut acces la ediția actuală a Revisal în decembrie 2020. Pentru a instala versiunea 6.0.8 a aplicației, care urmează versiunii 6.0.7, aceasta trebuie să fie deja instalată pe postul de lucru sau utilizatorii nu trebuie să aibă o versiune anterioară a Revisal.
Aplicația trebuie actualizată
Nu este necesar să se elimine versiunea anterioară, 6.0.7, pentru a instala noua versiune. În cazul în care un utilizator a instalat versiunea 5.0.8, acesta trebuie să instaleze mai întâi versiunea 6.0.5 înainte de a trece la versiunile 6.0.6, 6.0.7 și, în final, la versiunea 6.0.8.
”Angajatorii care în prezent utilizează versiunea Revisal 5.0.8, nu vor putea transmite. Pentru actualizarea aplicaţiei Revisal, este recomandat să urmaţi instrucţiunile cuprinse în Ghidul de instalare şi utilizare. Pentru securitatea datelor, este indicat ca înainte de orice operaţiune legată de instalarea unei noi versiuni a aplicaţiei Revisal, să efectuaţi o copie de siguranţă a bazei de date”, mai scrie Inspecţia Muncii.
Noua versiune conține mai multe elemente noi
Inspecția Muncii spune că versiunea 6.0.8 cuprinde o serie de elemente noi, precum:
- actualizarea nomenclatorului COR: Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România, în conformitate cu Ordinul de modificare şi completare a Clasificării Ocupaţiilor din România – nivel de ocupaţie emis de Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale și Institutul Naţional de Statistică nr. 1.477/ 12.10.2020 / 1.056/14.10.2020. Contractele în vigoare (active/suspendate/detașate) care au înregistrat codul 3252, în versiunea 6.0.8 nu se vor actualiza automat la noua versiunea de COR și vor fi regăsite în lista Actualizare COR, unde se va selecta ocupația aferentă contractului dintre codurile nou apărute 325201 administrator programe naţionale boli transmisibile/ 325202 agent reţea boli transmisibile/325203 asistent coordonator programe naţionale curative şi boli netransmisibile (sau oricare alta ocupație validă din nomenclatorul actualizat)
- introducerea unui nou atribut pentru câmpul Tip normă: Normă întreagă conform OUG 132/2020, care are asociate informații referitoare la durata timp muncă, tip interval repartizare și timp muncă. Se aplică pentru toate tipurile de contract existente cu normă întreagă (Contract individual de muncă, Contract de muncă la domiciliu, Contract de munca cu clauza de telemuncă, Contract de ucenicie la locul de muncă, Contract de muncă temporară), mai puțin pentru tipul de contract Contract individual de muncă pentru tineri dezavantajați – Legea 189/2018.
- introducerea unui nou tip de contract: Contract de muncă temporară cu clauză de telemuncă
- alinierea perioadei contractului de ucenicie la prevederile legale în vigoare: perioada de contract acceptată este cuprinsă în intervalul 6 – 36 luni.
- identificatorul de salariat: CNP/Serie pasaport/Serie Act nu mai acceptă virgulă. Nu se mai permite înregistrarea de identificatori care conțin caracterul virgulă.
- indentificatorul de contract: Număr contract nu mai acceptă virgulă. Nu se mai permite înregistrarea de identificatori care conțin caracterul virgulă. Aceasta restricție se aplică contractelor neradiate, aflate în una din stările următoare: activ, suspendat sau detașat.