Decizie pentru toți cei care au telefoane mobile! Ordinul venit chiar acum de la UE. Devine total obligatoriu

telefoane

Sursa: Dreamstime

Uniunea Europeană le va cere în curând producătorilor de smartphone-uri să le permită utilizatorilor să își înlocuiască bateriile. Noile reguli stricte, aprobate de Parlamentul European în această săptămână, ar putea salva milioane de telefoane din drumul lor spre depozitele de deșeuri.

În fiecare an, peste 150 de milioane de smartphone-uri sunt aruncate la gunoi, iar facilitarea înlocuirii bateriilor ar putea stopa această avalanșă de deșeuri electronice. Telefoanele existente au bateriile sigilate în interiorul lor, ceea ce înseamnă că înlocuirea poate fi aproape la fel de costisitoare ca și cumpărarea unui telefon nou.

Noile măsuri vor contribui însă la ruperea acestui ciclu de consum galopant, a declarat eurodeputatul Achille Variati.

„Pentru prima dată, avem o legislație privind economia circulară care acoperă întregul ciclu de viață al unui produs – o abordare benefică atât pentru mediu, cât și pentru economie. Am convenit asupra unor măsuri care aduc beneficii considerabile consumatorilor: bateriile vor funcționa bine, vor fi mai sigure și mai ușor de îndepărtat.

Scopul nostru este de a construi o industrie de reciclare mai puternică în UE, în special pentru litiu, și un sector industrial competitiv în ansamblu, ceea ce este crucial în deceniile următoare pentru tranziția energetică și autonomia strategică a continentului nostru. Aceste măsuri ar putea deveni un punct de referință pentru întregul piață globală a bateriilor”, a spus el, potrivit Euronews.

Noile norme din UE

Conform legislației, consumatorii trebuie să poată „îndepărta și înlocui cu ușurință” bateriile portabile utilizate în dispozitive precum smartphone-uri, tablete și aparate foto.

Normele privind înlocuirea bateriilor smartphone-urilor fac parte dintr-un sistem mai amplu de reguli. Toate bateriile pentru vehicule electrice și bateriile industriale reîncărcabile de peste 2 kWh vor trebui să aibă o declarație obligatorie privind amprenta de carbon, o etichetă și un pașaport digital.

De asemenea, Parlamentul European a adoptat noi obiective pentru colectarea deșeurilor și recuperarea materialelor din bateriile vechi. Astfel, până în 2031, 61% din deșeuri trebuie să fie colectate și 95% din materiale trebuie recuperate din bateriile portabile vechi. Normele vor intra în vigoare în 2027.

Problema uzurii planificate

Telefoanele mobile care ajung la groapa de gunoi elimină substanțe chimice toxice în apele subterane și contaminează solul. Acestea au nevoie de ani de zile pentru a se descompune și mai rău, aceste telefoane aruncate reprezintă o risipă teribilă de metale prețioase precum cobaltul și litiul.

Aceste metale trebuie să fie extrase din pământ, adesea cu consecințe extrem de distructive pentru comunitățile și ecosistemele locale. Pe măsură ce tranziția către energia regenerabilă crește cererea de baterii, reducerea presiunii inutile asupra stocurilor existente este un imperativ moral și economic.

Din păcate însă, multe telefoane sunt construite pentru a nu mai funcționa după o perioadă de timp și, cel mai probabil, ați simțit acest lucru atunci când propriul telefonul a devenit mai lent. De asemenea, probabil ați căutat prin maldărul de încărcătoare vechi și ați descoperit că multe nu se mai potrivesc.

Producătorii limitează în mod deliberat durata de viață a propriilor dispozitive pentru a forța consumatorii să cumpere modele mai noi.

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene realizat anul trecut, 77% dintre cetățenii UE ar prefera să își repare dispozitivele decât să le înlocuiască. În plus, 79% dintre aceștia consideră că producătorii ar trebui să faciliteze repararea dispozitivelor lor digitale, oferind un acces mai bun la piesele individuale.