Marcel Ciolacu: Gata cu păcănelele
Adio cu cazinourile în marile orașe! Guvernul lucrează la un proiect prin care jocurile de noroc vor fi scoase în afara orașelor. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat se dorește eliminarea “păcănelelor” din oraşe.
“O prioritate este şi legea de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc, unde avem un scop foarte clar: vrem să eliminăm din oraşe păcănelele. Legea a trecut deja de Senat, urmează dezbaterile la Camera Deputaţilor şi interesul nostru, nu numai al Guvernului şi al românilor, este să o adoptăm cât mai rapid”, a arătat Marcel Ciolacu.
Proiectul precizează că, în privința amplasării este specificat faptul că „spațiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului Bucureșți. Așa cum este prevăzută la art. 95 din Ordonanță de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ
De asemenea, „spațiul propus nu este situat la mai puțin de 300 m de un așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, un așezământ de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în incinta acestora; se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații care datorită amplasării ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locații de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, stații ale mijloacelor de transport în comun etc.)”.
Jocurile de noroc au luat amploare
Fenomenul jocurilor de noroc a luat amploare în ultimii ani. Astfel, pe străzile orașelor din țară, sălile de păcănele sunt prezente la tot pasul. Medicii psihiatri susțin că acest lucru este extrem de periculos, mai ales pentru tinerii care pot cădea foarte ușor în această capcană.
Potrivit unor statistici recente, cel puțin 15% dintre adulții din țara noastră joacă o formă de joc de noroc. Incidența dependenței de jocuri de noroc la persoanele de peste 18 ani este de 0,6%, adică aproximativ 98.000 de oameni.
Potrivit unui studiu, cei mai îndârjiți pariori români sunt în general bărbați tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani), necăsătoriți, din mediul urban, cu educație medie.
La nivelul întregii țări funcționează peste 10.000 de agenții de pariuri sportive și peste 70.000 de aparate, cunoscute sub numele de „păcănele”.