Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis pe 17 octombrie că persoanele care au contractat un credit pot recupera comisionul, dacă nu au fost informate că acesta nu depinde de durata creditului.
Consumatorul primește bani dacă a plătit anticipat
Consumatorul are dreptul să recupereze o parte din comisionul de acordare a împrumutului în cazul rambursării anticipate a creditului, conform unei decizii a CJUE.
Pe 17 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis într-un caz ce implică o femeie din Polonia, care a dat în judecată banca Santander Polska Bank pentru rambursarea anticipată a unui credit imobiliar, că persoana care a contractat creditul poate recupera o parte din comisionul asociat acordării acestuia, în condițiile în care nu a fost informată că respectivul comision nu depinde de durata creditului, arată textul deciziei.
Aceeași situație se aplică și în cazul în care consumatorul a achitat acest comision într-o singură tranșă, la momentul încheierii contractului de credit, conform unui comunicat de presă al CJUE.
Cazul a fost adus în fața CJUE de o clientă din Polonia care a obținut un credit imobiliar în valoare de 106.600 de zloți polonezi (PLN) (aproximativ 24.600 de euro) de la Santander Bank Polska, pe o durată de 30 de ani.
La 19 luni după semnarea contractului, femeia a rambursat integral creditul și a solicitat Santander Bank Polska să îi restituie comisionul de acordare a creditului, în valoare de 2.462,78 PLN (aproximativ 570 EUR), aferent duratei rămase a creditului, respectiv 341 de luni.
Legea este cea care face lumină
Banca i-a respins cererea, motiv pentru care femeia a decis să se adreseze justiției. Instanța poloneză a solicitat CJUE să stabilească dacă, în cazul rambursării anticipate a unui credit ipotecar, comisionul legat de acordarea acestuia ar trebui să fie rambursat parțial.
„Curtea amintește că, în cadrul unui credit imobiliar, creditorul trebuie să furnizeze consumatorului informații precontractuale cu privire la repartizarea costurilor care trebuie plătite de acesta din urmă în funcție de caracterul lor recurent sau nerecurent. În lipsa unor informații care să permită să se stabilească dacă respectivele costuri depind de durata contractului sau nu, ele trebuie considerate ca atare și ca putând face obiectul unei reduceri în cazul rambursării anticipate. Or, banca nu pare să-i fi furnizat consumatoarei asemenea informații în ceea ce privește comisionul în litigiu. Într-o atare situație, instanța națională trebuie să constate că acest comision este acoperit de asemenea de dreptul consumatorului la reducerea costului total al creditului”, subliniază comunicatul CJUE.
În acest context, Curtea subliniază că consumatorul nu poate fi penalizat din cauza lipsei de informații pe care creditorul este obligat să le furnizeze. De asemenea, plata unui cost într-o singură tranșă la momentul încheierii contractului nu implică neapărat că respectivul cost este independent de durata contractului, ceea ce înseamnă că poate fi restituit parțial.