ANCPI a finanțat din venituri proprii și fonduri europene cadastru gratuit
ANCPI a finanțat aceste activități din veniturile proprii și din fonduri europene. În prima jumătate a anului 2024, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în 34 de unități administrativ-teritoriale și sectoare cadastrale, acoperind o suprafață totală de peste 500.000 de hectare.
În total, ANCPI a înregistrat peste 5,7 milioane de hectare în 259 de localități și sectoare cadastrale prin programele sale de cadastru și carte funciară.
Instituția, subordonată Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), continuă să desfășoare lucrări de înregistrare sistematică gratuită în 2.211 de unități administrativ-teritoriale, dintr-un total de 3.181.
Proiectele curente vizează o suprafață de peste 6,4 milioane de hectare, cu finanțare asigurată din resursele proprii ale ANCPI prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și prin fonduri europene nerambursabile.
Reprezentanții ANCPI au informat că în primul semestru al anului 2024 au înregistrat finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților în 259 de localități.
Dintre acestea, 134 au beneficiat de fonduri europene prin intermediul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR).
„Dintre cele 259 de localități, în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților, 134 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin POR. În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localități, cu finanțare europeană, în 514 comune.
Sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică, cofinanțate de ANCPI, în 18 UAT-uri și în 752 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de 130.619,76 de hectare. Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,75 milioane de hectare (81%)”, au transmis reprezentanții ANCPI.
ANCPI a acordat două etape de finanțare
ANCPI a transmis că, în acest an, au fost derulate două etape de finanțare. În prima etapă, cu numărul X, s-au alocat peste 300 de milioane de lei pentru primăriile interesate să demareze sau să continue lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților pe sectoare cadastrale, fiecare primărie putând solicita până la 160.000 de lei.
„De la începutul anului, ANCPI a acordat două etape de finanțare. Astfel, în cadrul etapei a X-a, au fost alocate peste 300 de milioane de lei pentru primăriile care doresc să înceapă sau să continue lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților pe sectoare cadastrale. Fiecare primărie poate primi până la 160.000 de lei. Din totalul primăriilor eligibile, 2.007 intenționează să acceseze sumele puse la dispoziție. În cadrul celei de-a XI-a etape, ANCPI a alocat 25 de milioane de lei pentru primăriile interesate să întocmească planuri parcelare. 248 de primării au anunțat că doresc să acceseze etapa a XI–a de finanțare.
Lucrările de întocmire a planurilor parcelare se derulează similar procesului de înregistrare sistematică a proprietăților și se finalizează cu înscrierea din oficiu în cărți funciare noi a imobilelor cuprinse în planul parcelar. ANCPI a acordat cofinanțări pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru opt UAT-uri și 283 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de 52.200,17 hectare. Totodată, ANCPI a acordat peste 22.200.000 de lei finanțare din veniturile proprii, în cadrul PNCCF, pentru intabularea a peste 55.000 de hectare aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului”, mai transmit reprezentanții ANCPI.
Bugetul total alocat a fost de 312.891.155 euro
PNCCF are ca obiectiv înregistrarea gratuită pentru cetățeni a tuturor proprietăților (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
Finanțarea programului provine din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetele locale ale primăriilor.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care sprijină PNCCF prin înregistrarea sistematică a 5.758.314 hectare în 660 de unități administrativ-teritoriale rurale.
Bugetul total alocat a fost de 312.891.155 euro, inclusiv 265.957.482 euro din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 euro din cofinanțarea bugetului de stat.
Proiectul a fost finanțat în cadrul Axei prioritare 11 din Programul Operațional Regional până la sfârșitul anului 2023 și a fost structurat pentru a permite continuarea finanțării în perioada 2024-2027, când ANCPI va beneficia de fonduri europene prin intermediul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF).