Decizie pentru toți șoferii din România. Ce se va întâmpla cu prețul polițelor RCA

RCA

SURSA FOTO: colaj foto Capital/Dreamstime

Anunțul zilei despre polițele RCA! Mesaj pentru șoferi de la premierul României, Marcel Ciolacu. Guvernul de la București are vești bune pentru șoferi.

Guvernul Ciolacu va prelungi plafonarea polițelor RCA pentru alte trei luni

Executivul va prelungi plafonarea polițelor RCA pentru alte trei luni, până la sfârșitul anului 2024. Decizia Guvernului de la București a fost luată în urma unei propuneri venite din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„Luăm azi o decizie importantă pentru milioane de proprietari de autoturisme. Prelungim plafonarea prețurilor la polițele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârșitul anului 2024. Luăm această decizie la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară. Preîntâmpinăm astfel apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la aceste polițe auto”, a anunțat premierul României, Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern de miercuri, 25 septembrie 2024.

A fost publicat un proiect de ordonanță care prevede plafonarea prețurilor RCA

Cu o zi în urmă, Ministerul Finanțelor a lansat un proiect de ordonanță revoluționar, menit să reglementeze piața RCA prin modificări esențiale. Dezechilibrele actuale pun în pericol siguranța financiară a asiguraților, de aceea oficialii români cer acțiuni imediate pentru corectarea situației. Proiectul de ordonanță prevede prelungirea termenului de plafonare a prețurilor RCA. Data limită va fi mutată de la 30 septembrie 2024 la 31 decembrie 2024. În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că o soluție temporară pentru remedierea situației ar fi prelungirea până la 31 decembrie 2024 a tarifelor de primă maxime și a comisioanelor de distribuție pentru contractele RCA.

„(…) o soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui prelungirea până la data de 31 decembrie 2024 a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime și a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA prevăzute la art. 1 alin. (2) și (4) din HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Scopul proiectului de ordonanță este de a reglementa stabilirea primelor de către asigurătorii pentru a remedia aceste condiții critice. Supravegherea tarifelor maxime de primă pentru RCA este realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ea se va desfășura pe o perioadă de 3 luni, conform art. 4 alin. (3) din Legea Concurenței nr. 21/1996.

Guvernul de la București a aprobat, vinerea trecută, un act normativ care prelungește plafonarea polițelor. Acesta reglementează următoarele aspecte:

  • tarifele de primă maxime;
  • contractele asupra cărora se aplică;
  • comisioanele de distribuție aferente contractelor, clasa bonus/malus ce se aplică, implicațiile BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România);
  • despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară;
  • perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile,contravențiile și sancțiunile aplicabile.