Anumite clipuri de pe TikTok te pot duce la închisoare, spun experții. Aceștia adaugă că cei mai afectați de conținutul nociv de pe rețelele de socializare sunt minorii nesupravegheați.
Poliția acționează în caz de cyberbullying
Clipurile postate pe TikTok ar putea să te ducă la închisoare, spune Gabriel Nae, șeful Serviciului Siguranță Socială.
Într-o intervenție la Antena 3, acesta a vorbit despre șicanele din mediul online dintre adolescenți. Unele dintre ele se transformă din simple glume în agresiuni.
„Sunt simple fapte de cyberbullying, pentru că se șicanează între ei (…) de multe ori se agresează sau altele care filmează și distribuie pe grupul lor. De aici, sesizăm și noi, luăm la cunoștință”, spune acesta.
Minorii nu sunt supravegheați
De asemenea, acesta mai aduce în discuție faptul că minorii nu sunt supravegheați atunci când navighează pe internet. Mulți dintre ei sar imediat să participe la noile trenduri virale.
În acest timp, poliția spune că gestionarea problemei devine din ce în ce mai grea, având în vedere că apar constant rețele de socializare noi.
Șeful Serviciului Siguranță Socială mai spune că minorii reușesc să stea pe telefoane și la cursuri, deși acest lucru nu este permis.
Clipurile postate pe TikTok ar putea să te ducă la închisoare
Conținutul de pe TikTok și de pe rețelele de socializare în general este de mai multe tipuri, însă, de cele mai multe ori, minorii ajung ă interacționeze cu conținutul care:
- Nu este potrivit pentru vârsta lor
- Poate fi ilegal și violent
Foarte mulți oameni, indiferent dacă sunt minori sau adulți, nu își dau seama de linia fină dintre glumă și infracțiune.
Din această cauză, experții spun că adulții care au un conținut ilegal pe TikTok vor fi sancționați. De cele mai multe ori este vorba despre o amendă, însă se poate ajunge și la pedepse cu închisoarea. Polițiștii vor reacționa la conținutul respectiv doar dacă acesta ajunge la ei.
TikTok ar putea fi interzis
Conform Security.org, jumătate dintre părinții din Statele Unite susțin interzicerea aplicației TikTok, deoarece consideră că aceasta ar putea contribui la creșterea siguranței minorilor.
Potrivit unui sondaj, 67% dintre părinți consideră că este necesară o protecție legală pentru minori împotriva amenințărilor prezente în mediul rețelelor de socializare.
În ultimul an, Congresul american a încercat să interzică aplicația folosită de 170 de milioane de utilizatori lunar, dintre care peste 50 de milioane sunt sub vârsta de 15 ani.
Asemenea discuții au existat atât în Uniunea Europeană, cât și în Canada.