Decizie pentru persoanele cu certificat de handicap! Se schimbă legea în România

camera deputatilor

SURSA FOTO: Dreamstime

Veste bună pentru persoanele cu certificat de handicap din România! Acestea nu vor mai fi obligate să se prezinte la evaluările periodice ale comisiei de specialitate, întrucât termenul certificatului va fi permanent.

Veste bună pentru persoanele cu certificat de handicap din România! Marți, pe 24 octombrie, Camera Deputaților a adoptat, cu majoritate de voturi – 265, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, acestea nu nu vor mai fi obligate să se prezinte la evaluările periodice ale comisiei de specialitate, întrucât termenul certificatului va fi permanent.

Persoanele cu certificat de handicap vor avea certificat permanent

Actul normativ reglementează obligaţia Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de a stabili termen permanent de valabilitate pentru certificatul eliberat persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluări periodice.

Potrivit proiectului de lege, „pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligată să stabilească un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice.”

Autorităţile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare şi încadrare în grad de handicap au obligaţia stabilirii afecţiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil. Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute în proiect se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei.

„În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile publice emitente au obligaţia de a actualiza în mod corespunzător:

a) Ordinul ministrului Muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului Sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare;

b) Ordinul ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în proiectul de lege.

USR a depus această inițiativă legislativă acum doi ani și jumătate

Inițiatorul actului normativ, deputatul USR Radu Panait, a amintit că, din păcate, au trecut mai bine de doi ani jumătate de la momentul la care parlamentarii partidului au depus această iniţiativă legislativă.

 „Dar, mai bine mai târziu decât niciodată. Mi-aş dori ca pe viitor să putem da cu toţii dovadă de umanitate şi astfel de proiecte legislative să treacă mai cu spor prin tot procesul, pentru că oamenii cu handicap nu au ales ei să fie cu handicap. Sper că domnul preşedinte are disponibilitatea necesară ca să promulge cât de repede proiectul de lege şi să-i ajutăm pe aceşti oameni să nu mai fie târâţi pe la comisiile de stabilire a gradului de handicap”, a declarat acesta în plen.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a subliniat faptul că există o diferenţă între Comisia de încadrare în grad de handicap şi Comisia de expertizare a capacităţii muncii.

„Sunt persoane cu dizabilităţi, persoane în scaun cu rotile, persoane care sunt imobilizate, care pictează, care lucrează pe calculator, care fac lucruri minunate. Or, alea se întâmplă în Comisia de expertizare a capacităţii muncii. Dacă vorbim de persoane, de exemplu, care au amputaţii, acest lucru nu se face prin lege, nu am venit aici să mă laud, dar am făcut prin două ordine consecutive de ministru, astfel încât în 2019 – primul mandat când am avut onoarea să fiu ministru – persoanele cu dublă amputaţie nu mai sunt chemate la comisie decât la comisia iniţială unde sunt încadraţi.

Ulterior, li se dă un plan de recuperare, după care certificatul rămâne valabil toată viaţa, indiferent dacă se protezează sau nu, iar, în 2021, când am revenit la minister, am continuat cu a doua parte a ordinului, astfel încât şi persoanele care au o singură amputaţie nu mai sunt chemate pentru reevaluare”, a explicat el.

În cazul acestui proiect, inițiat de USR, Camera Deputaților este for decizional.