Decizie privind facturile la energie ale românilor. Ministrul a anunțat. Ce se întâmplă de la 1 aprilie

factura

SURSA FOTO: Dreamstime

Plafonarea facturilor la energie va expira în curând, motiv pentru care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost întrebat, în cadrul unei emisiuni televizate, cum se va face compensarea în acest domeniu. Acesta a precizat că autoritățile vor ține cont de veniturile gospodăriilor din România.

Compensarea facturilor după expirarea plafonării

În cadrul emisiunii „Politica Zilei” de la B1 TV, prezentată de Ioana Constantin, Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a fost interogat despre viitorul plafonării prețurilor și despre criteriul care ar putea înlocui această măsură, în cazul în care va fi eliminată.

Sebastian Burduja a detaliat că, pentru a stabili cum să fie diferențiați consumatorii în sectorul energetic, se evaluează diverse aspecte. Ministrul a prezentat mai multe criterii propuse pentru identificarea consumatorilor vulnerabili în acest domeniu.

Acesta a spus că și-a constituit un grup de lucru pentru a aborda problema, menționând că subiectul nu este ușor de tratat.

Ministrul a subliniat că există timp până la 1 aprilie anul viitor pentru a defini clar ce înseamnă consumatorul vulnerabil în sectorul energetic.

El a mai explicat că sărăcia energetică se referă la imposibilitatea de a plăti facturile la finalul fiecărei luni.

Sebastian Burduja a făcut comparații, indicând că sistemul actual permite ca o familie cu resurse mari să plătească același preț subvenționat ca o familie cu 3 copii care face eforturi considerabile pentru a se încadra într-un consum mic de energie.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut că, din păcate, nu s-a găsit încă o formulă mai bună pentru a identifica consumatorii vulnerabili.

“Mi-am constituit un grup de lucru, nu este un subiect ușor. Partea bună e că avem timp până la 1 aprilie, anul viitor, să definim foarte bine ce înseamnă consumatorul vulnerabil în sectorul energetic.

Ce înseamnă sărăcie energetică? Păi sărăcie energetică înseamnă că efectiv nu-ți permiți să plătești aceste facturi la finalul fiecărei luni și cred că am mai discutat.

Una este să ai o familie cu posibilități financiare mari, ții un apartament gol în zona Nordului din Capitală și plătești același preț subvenționat ca o familie cu 3 copii din Ferentari, care face economie să se încadreze la sub 100 de kwh/pe lună.

Asta este, din păcate, sistemul actual. Nu s-a găsit o formulă mai bună de țintire a consumatorului vulnerabil”, arată ministrul.

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Se va ține cont de veniturile gospodăriei

Ministrul Sebastian Burduja a explicat că obiectivul este să finalizeze acest demers până în aprilie, având în vedere veniturile gospodăriei, condițiile socio-economice, numărul de copii și eventualele probleme de sănătate care pot necesita utilizarea crescută a aparatelor medicale acasă, ceea ce ar conduce la facturi mai mari.

Oficialul a adăugat că toate aceste aspecte vor fi discutate cu Ministerul Muncii, INS-ul, Comisia de Prognoză, Ministerul de Finanțe și alte instituții relevante.

”Asta ne propunem să facem până în aprilie și să ținem cont de veniturile gospodăriei, de condiții socio-economice, de numărul de copii, de eventuale condiții medicale care necesită o funcționare mai mare a unui aparat medical, să spunem, acasă și asta generează o factură mai mare. Deci toate aceste lucruri le vom discuta cu Ministerul Muncii, cu INS-ul, Comisia de prognoză, cu Ministerul de Finanțe și așa mai departe”, a mai spus acesta.

Cu o zi în urmă, acesta a declarat la un alt post TV că până în ianuarie 2025 vor fi definitivate criteriile de sprijin pentru persoanele cu adevărat vulnerabile.