Avocatul Poporului, răspuns la sesizările Cartel Alfa

La începutul anului, Cartel Alfa a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu OUG 156/2024 (cunoscută și ca „trenulețul”), care modifica sau îngheța anumite drepturi, precum pensiile, salariile și negocierile colective. Ulterior, mai multe organizații au depus sesizări similare către Avocatul Poporului referitoare la aceleași probleme.

Cartel Alfa a subliniat că un număr semnificativ de petiționari și-a exprimat nemulțumirea față de prevederile ordonanței, care suspendă indexarea pensiilor în anul 2025, menținând valoarea punctului de referință la 81 de lei și amânând aplicarea creșterii anuale până în 2026. Această măsură este considerată de mulți ca fiind neconstituțională, deoarece afectează drepturile pensionarilor și creează incertitudine legislativă, conform unui comunicat de presă al Cartel Alfa.

Potrivit sursei citate, petiționarii au invocat mai multe probleme legate de Ordonanța Trenuleț, printre care se numără: neindexarea pensiilor cu rata inflației, ceea ce este contrar principiilor de protecție socială și Legii 360/2023, modificarea unei legi organice printr-o ordonanță de urgență, fapt care „ridică probleme de legalitate și de separare a puterilor în stat”.

În comunicatul citat, se precizează că problema modificării este considerată foarte îngrijorătoare, deoarece reîntoarce situația Legii 153/2017 privind salarizarea în sistemul bugetar, care a fost afectată de diverse ordonanțe de urgență ce-au înghețat cuantumul sporurilor la nivelul anului anterior. Astăzi, sporurile din sistemul bugetar se raportează la 2018, în ciuda unor creșteri salariale substanțiale în ultimii ani.

Chiar dacă salariul de bază în plată poate fi de două ori mai mare, cuantumul sporurilor rămâne neschimbat. Aceeași situație se regăsește și la indemnizația de hrană, care ar trebui să fie echivalentă cu două salarii minime pe țară (pe an), dar a rămas blocată la nivelul din 2019. Toate aceste modificări au fost realizate prin ordonanțe de urgență, invocându-se, de fiecare dată, caracterul excepțional al situației economice pentru a justifica aceste schimbări.

Lipsa de predictibilitate a legislației fiscale

Conform sursei menționate, petiționarii semnalează și lipsa de predictibilitate și stabilitate a legislației fiscale, aspecte care „afectează încrederea cetățenilor în stat”.

„Au existat repetate garanţii că pensiile vor creşte, în efect respectându-se prevederile din Legea 360/2023, aspect care a fost ignorat în momentul în care ordonanţa de urgenţă a fost aprobată”, a precizat Cartel Alfa.

De asemenea, sindicaliștii contestă „insuficient justificat” caracterul „situației extraordinare” care ar fi necesară pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență.

„România se află într-o procedură de deficit încă din 2020, care a fost amânată din cauza pandemiei, iar ulterior reluată. În 2018, anul în care OUG 114/2018 îngheţa nivelul sporurilor, aceeaşi „situaţie extraordinară” era invocată pentru a justifica schimbările. Prognozele cu privire la deficitul României nu sunt aspecte noi pe care guvernul le-a luat la cunoştinţă într-un timp scurt anterior OUG trenuleţ. Situaţia deficitului excesiv există dinaintea pandemiei, în acest caz excepţionalitatea faptului neputând fii invocată. În fapt, situaţia excepţională arată ca regulă în România”, a precizat Cartel Alfa.

„Situația excepțională” în care se află România durează de 16 ani

Conform sursei citate, statisticile indică faptul că „situația excepțională” în care se află România durează de 16 ani, cu un deficit bugetar anual.

„În perioada 2013 – 2018 a fost sub pragul de 3% (Tratatul de la Maastricht) – fapt care nu a declanşat procedura aplicabilă deficitelor excesive. Din 2020, România se află într-o procedură de deficit excesiv care vizează scăderea deficitului sub pragul de 3%”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, Avocatul Poporului a răspuns sesizării trimise de Cartel Alfa, precizând că modificările aduse prin Ordonanța de Urgență, precum și modalitatea în care au fost realizate, sunt conforme din punct de vedere juridic.

„Soluţia rămâne la nivelul Parlamentului de-a anula sau modifica ordonanţa de urgenţă, lucru puţin probabil”, precizează sursa citată.

În acest moment, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 (L8/2025) se află în dezbatere la Senat. Parlamentul are autoritatea de a respinge sau modifica ordonanțele de urgență, jucând un rol crucial în corectarea posibilelor abuzuri legislative.

„Pe această cale s-ar putea corecta un posibil exces de zel al guvernului, doar că partidele care-i susţin pe cei de la guvernare sunt aceleaşi de la senat. O anulare a ordonanţei trenuleţ la Parlamentului este mult prea puţin probabilă, având în vedere că în trecut acesta lucru nu s-a întâmplat vreodată”, a mai transmis Cartel Alfa.