Coaliţia de guvernare s-a întrunit miercuri, 9 noiembrie, în şedinţă, iar una dintre decziiile importante luate a vizat facturile la energie electrică ale populaţiei. Ce s-a stabilit cu privire la consumatorii casnici în acest caz?
Veşti bune privind preţurile la energie pentru consumatori!
Coaliţia de guvernare a decis: nu se modifică plafoanele la consumul de energie pentru consumatorii casnici
În urma discuţiilor de la nivelul coaliţiei de guvernare, s-a luat decizia ca plafoanele în cazul consumatorilor casnici, respectiv cele de 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh, să rămână neschimbate.
Anunţul a venit din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, în urmă şedinţei de miercuri, 9 noiembrie, ce a avut loc la nivelul coaliţiei.
„Preţul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat.
A rămas 1 leu în continuare pentru IMM-uri, unde o să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declaraţii pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declaraţii sau să justifice, şi cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie.
Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanţă, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou.
Prețul de producție se încadrează sub 1,3, preț final 1,3, cu distribuția, TVA-ul, adaosurile fiecărei companii din acest lanț. E alt preț la cărbune, unde se vine cu o compensare”, a declarat Marcel Ciolacu pentru B1 TV.
Marcel Ciolacu: Statul nu are datoria de a compensa băieții deștepți din energie, venituri excepționale
Preşedintele PSD a vorbit şi despre modul în care statul român trebuie să compenseze eventualele pierderi înregistrate de companii, afirmând clar că statul nu are datoria „de a compensa băieţii deştepţi din energie”.
Marcel Ciolacu afirmă că s-a convenit deja un mecanism eficient în acest sens cu companiile.
„Nu poţi să compensezi venituri excepţionale. Dacă un business a avut un profit de 3% în ultimii 10 ani, iar într-un an vii cu un profit de 300%, e un venit excepţional. Trebuie să vină statul român, în acest moment, cu o reglementare clară, pe o perioadă limitată.
Ai un mecanism, când se mai întâmplă aşa ceva, automat se apelează la acel mecanism, ca să nu mai fie aceste decizii luate pe bucăţi. În momentul acesta s-a găsit acest mecanism convenit şi cu companiile”, a mai declarat Marcel Ciolacu în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, realizată de Robert Turcescu.
Liderul PSD a adăugat că guvernanţii au în pregătire şi o ordonanţă ce priveşte o „semireglementare pe energia rămasă nevândută”.