Tanczos Barna asigură că sunt suficienți bani pentru a susține plafonarea prețurilor la energie
Tanczos Barna a declarat că, cel mai probabil, în cursul zilei respective va fi luată decizia finală privind varianta aflată în transparență publică. El a menționat că urma să aibă încă o discuție în cadrul coaliției și că, dacă hotărârea finală va fi luată în zilele următoare, aceasta ar putea fi formalizată printr-un act normativ adoptat de Guvern joi.
„Probabil în cursul zilei de astăzi se va lua și decizia finală pe această variantă pusă în transparență publică. O să mai avem o discuție astăzi în cadrul coaliției. Decizia finală, dacă se ia probabil zilele următoare, joi, se poate formaliza printr-un act normativ adoptat de Guvern.
Avem suficiente fonduri, suficienți bani ca să facem plățile lunare către companiile din sectorul energetic, plățile care vin în urma depunerii deconturilor din partea ANRE, pentru că acele deconturi trebuie analizate și furnizate de ANRE către ministerele de resort, Ministerul Muncii, Ministerul Energiei pentru a face plățile. Și prelungirea înseamnă o sumă suplimentară suportabilă de buget în 2025 sau în 2026”, a declarat acesta la Digi24.
Întrebat despre posibilitatea prelungirii schemei de plafonare a prețurilor la energie și gaze, ministrul Finanțelor a subliniat că „este nevoie de o protecție pentru consumatorii vulnerabili și Guvernul va oferi această protecție”.
„Văd absolut necesară o schemă de protecție a consumatorilor vulnerabili și Guvernul va face tot posibilul ca să protejeze consumatorii vulnerabili, ceea ce se vede și prin această propunere pusă în dezbatere publică de către Ministerul Energiei. Da, este nevoie de o protecție pentru consumatorii vulnerabili și Guvernul va oferi această protecție”, a spus el.
Guvernul României a decis prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale
Vineri, pe 21 februarie, Guvernul României a decis prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care urma să expire pe 1 aprilie 2025. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Energiei, prețurile plafonate vor fi menținute încă trei luni pentru energia electrică, până la 30 iunie 2025, și un an pentru gazele naturale, până la 31 martie 2026.
Nota de fundamentare a documentului evidențiază că războiul din Ucraina, împreună cu întreruperea tranzitului gazelor rusești prin teritoriul ucrainean, a generat instabilitate pe piața energetică europeană. Aceste circumstanțe au dus la creșteri semnificative ale prețurilor la gaze naturale la nivel internațional, efecte care s-au resimțit și în România.
Potrivit notei de fundamentare, „actualul context geopolitic a devenit, în ultima perioadă, din ce în ce mai complicat în urma continuării războiului din Ucraina și a deciziei Ucrainei de a întrerupe tranzitul de gaze din Federația Rusă pe teritoriul său. Toate aceste elemente au avut impact asupra prețurilor gazelor naturale la nivel internațional, care manifestă un trend crescător, efect care, evident, s-a resimțit și la nivelul țării noastre.
Prețurile pe burse au crescut semnificativ pentru gaz la începutul acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut. Este cunoscut faptul că prețul gazului natural are un impact major în formarea prețului la energie electrică, prin principiul prețului marginal”. Mai multe puteți citi aici.