Consiliul Federației din Rusia a aprobat suspendarea participării Rusiei la Tratatul START. Documentul a fost înaintat Dumei de Stat de către președintele rus, Vladimir Putin.
În replică la această decizie, președintele american Joe Biden a declarat miercuri că liderul rus Vladimir Putin „a făcut o mare greșeală” prin suspendarea ultimului tratat de arme nucleare rămas în vigoare cu SUA, relatează The Guardian.
Anterior, deputații ruşi au votat în unanimitate legea. Participarea Rusiei la Tratatul New START este suspendată, iar decizia de reluare a participării va fi luată de președintele Federației Ruse. Legea intră în vigoare în ziua publicării sale oficiale.
Decizia lui Vladimir Putin privind Tratatul New Start
Decizia de suspendare a participării Rusiei la START a fost anunțată, marți, de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul mesajului său anual către Adunarea Federală. Mai exact, liderul de la Kremlin a declarat că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul de reducere a armelor nucleare pe care îl are cu SUA, Tratatul New START, și a acuzat Occidentul că este implicat în încercarea de a-i lovi bazele aeriene strategice.
Autoritățile americane au transmis, la rândul lor, că vor monitoriza situaţia şi că sunt pregătite să discute oricând cu Rusia despre limitarea armelor strategice. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că decizia Rusiei de a suspenda participarea la tratatul New START este „profund nefericită și iresponsabilă”.
„Administrația Biden rămâne pregătită să vorbească despre tratatul privind armele nucleare „în orice moment cu Rusia, indiferent de orice altceva se întâmplă în lume. Vom urmări cu atenție pentru a vedea ce face de fapt Rusia”, a punctat oficialul american.
Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei
Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.
Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părţi au atins aceste limite în 2018. Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.
Conform acordului, Moscova și Washingtonul s-au angajat să nu desfășoare mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice și un număr maxim de 700 de rachete și bombardiere cu rază lungă de acțiune. Fiecare parte poate efectua până la 18 inspecții ale siturilor de arme nucleare strategice în fiecare an pentru a se asigura că cealaltă parte nu a încălcat limitele impuse de tratat.