Decizie radicală în Australia. Transportul oilor vii pe cale maritimă va fi interzis

australia

australia

Australia a anunțat că a luat decizia finală de a nu mai exporta oi vii pe cale maritimă începând de la 1 mai 2028. Dată fiind această decizie, guvernul va adopta și un pachet de alte măsuri pentru a compensa companiile afectate.

Guvernul australian a decis că, începând cu data de 1 mai 2028, exportul de oi vii prin transport maritim va fi interzis, iar ministrul Agriculturii, Murray Watt, a confirmat că vor fi luate măsuri pentru a ajuta pe cei afectați de această hotărâre, conform unui comunicat transmis de Bloomberg.

„Fixarea acestei date pentru încetarea exporturilor este un punct crucial. Calendarul stabilit reușește să echilibreze necesitatea de tranziție cu angajamentul nostru de a îmbunătăți standardele privind bunăstarea animalelor”, a declarat Watt într-un răspuns oficial al guvernului australian la un studiu independent comandat pentru evaluarea eliminării controversatei practici a transportului oilor vii pe mare.

Pe lângă aceasta, guvernul australian a anunțat că va furniza un pachet de sprijin în valoare de 107 milioane de dolari australieni (70,7 milioane de dolari SUA) pentru a ajuta companiile afectate de această tranziție.

Interdicția din Australia nu afectează alte exporturi

Exporturile de oi vii prin transport maritim vor putea continua până la 1 mai 2028, fără alte restricții suplimentare, cum ar fi cotele sau limitele de export. Mai mult, interdicția nu va afecta exporturile de alte animale sau exporturile de oi vii efectuate prin transport aerian.

Crescătorii de oi din Australia au început deja să renunțe la exporturile prin transport maritim. Datele oficiale indică faptul că, în sezonul 2022-2023, Australia a exportat aproximativ 652.000 de oi vii pe mare, comparativ cu 5,92 milioane de exemplare acum 20 de ani.

Cu toate acestea, Federația Națională a Fermierilor Australieni (NFF) a afirmat că un interval de patru ani va fi devastator pentru fermieri și a acuzat guvernul că a cedat presiunilor activiștilor pentru drepturile animalelor. „Nu vom înceta să luptăm până când această politică va fi abandonată. Decizia de astăzi condamnă oile străine la practici pe care noi le-am interzis acum un deceniu”, a declarat președintele NFF, Tony Mahar.