Decizie radicală în Camera Deputaților. Ce s-a întâmplat cu zeci de legi

Camera Deputaților

Deputații au avut o zi de foc în Parlament. Ei au luat o decizie incredibilă cu privire la zeci de proiecte de lege aflate pe ordinea de zi. Camera Deputaților era for legislativ.

Deputaţii au respins, marţi, în plen, 29 de proiecte de lege şi propuneri legislative. În cazul acestor acte normative, Camera Deputaţilor era for decizional.

A fost retrimis la comisiile de specialitate proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Acest act a fost adoptat de Senat în anul 2016. El are ca obiect de reglementare Legea 489/2006 în scopul prevenirii înfiinţării frauduloase a unor asociaţii cu caracter religios.

Deputaţii au respins un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, adoptat de Senat la data de 25 martie 2019. Proiectul de lege avea ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr 544/2002, în sensul reconfigurării sferei entităţilor care au obligaţia să asigure accesul la informaţiile de interes public, precum şi al instituirii obligaţiei organizării, odată pe lună, de conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public.

Deputaţii au respins totodată două propuneri privind modificarea şi completarea Legii nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Ambele au fost criticate în plen de deputatul Alianţei USR PLUS Mihai Poliţeanu. Acesta a precizat că acestea au fost iniţiate de „celebrul cuplu de jurişti ai PSD – Florin Iordache şi Niculae Bădălău”.

Ce alte proiecte de lege s-au mai respins

Plenul Camerei Deputaţilor a mai respins un proiect de lege, adoptat în februarie 2020 de Senat, care avea ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, în sensul majorării limitei minime a amenzii contravenţionale, al instituirii unor noi sancţiuni, precum şi al stabilirii unor competenţe diferenţiate pentru agenţii constatatori ai contravenţiilor.

Deputaţii au mai respins o propunere legislativă pentru acordarea unor drepturi urmaşilor personalului medical implicat în combaterea pandemiei de coronavirus COVID-19. Au mai fost respinse, între altele, proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului de stat pentru problemele rezerviştilor şi veteranilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. O altă propunere care nu a fost acceptată se referă inseminarea artificială umană şi sporirea natalităţii, propunerea legislativă pentru modificarea si completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.