Rusia își pregătește liceenii pentru război?

Ministrul rus al Educației își propune, prin acest program, să îi instruiască pe adolescenți în utilizarea militară a dronelor și să-i familiarizeze cu modul de desfășurare a misiunilor de recunoaștere cu ajutorul acestor dispozitive.

Adolescenții vor avea posibilitatea să dobândească abilități practice de pilotaj al dronelor și vor învăța tehnici pentru interceptarea dronelor inamice.

Programul este declarat a fi unul de „pregătire militară de bază” și li se adresează adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Rusia are o tradiție în acest sens: acest tip de pregătire exista în această țară încă din perioada sovietică.

Ministerul Educației nu se rezumă doar la drone, ci își propune și să îi familiarizeze pe liceeni cu arme de război de tipul puştii de asalt Kalaşnikov, totul în cadrul unui total de 140 de ore de cursuri derulate în decursul unui an.

Inițiativa a fost pregătită încă din 2022, moment când inițiatorul programului, parlamentarul Serghei Mironov, susținea că astfel de materii vor fi benefice cetățenilor în eventualitatea unei lupte cu inamicul.

„Introducerea unei asemenea materii în şcoli va permite pregătirea sistematică a cetăţenilor pentru o eventuală confruntare cu inamicul”, preciza Mironov.

elevi liceu
SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia încearcă să inoculeze patriotismul încă din școală

Este clar că acest program destinat liceenilor a fost introdus deoarece dronele au fost și încă sunt extrem de des utilizate în războiul din Ucraina, de către ambele tabere. Rusia se confruntă aproape zilnic cu atacuri de acest tip.

Reamintim faptul că chiar și astăzi, luni, 21 august, o dronă ucraineană a fost doborâtă în apropierea Moscovei, cauzând rănirea a cel puțin două persoane și perturbând traficul aerian pe principalele aeroporturi din capitala Rusiei. Se pare că resturile dronei au căzut peste o casă, conform declarațiilor autorităților locale.

Parlamentarii ruși se implică tot mai mult în sistemul educațional, propunând numeroase inovaţii pentru inocularea patriotismului, acestea fiind prezentate publicului prin discursuri antioccidentale.

Iată câteva dintre acestea: săptămâna școlară începe de acum prin cântarea imnului național, există ceremonia de înălţare a drapelului, iar școala propune discuţii despre „ceea ce este important” în contextul ostilităților din Ucraina, totul pentru a justifica acțiunile militare împotriva ţării vecine.