Desi autoritățile de la Kremlin susțin că racheta care a explodat accidental avea o propulsie pe bază de combustibil lichid, mai mulți experți susțin că ar fi vorba, de fapt, de propulsie nucleară și asta pentru că, în urma deflagrației, în zonă a crescut nivelul radioactivității.
Mai mult decât atât, ministrul Apărării din Rusia a anulat evacuarea temporară a localității Nionoksa.
”Da, într-adevăr, avem informaţii că militarii au anulat activităţile de evacuare a localnicilor” din Nionoksa, a declarat un purtător de cuvânt al administraţiei locale, citat de agenţia Interfax, preluată de EFE.
Localitatea Nionoksa are puţin peste 500 de locuitori şi este situată aproape de poligonul militar unde a explodat racheta de croazieră, accident în urma căruia au murit cinci ingineri ai societăţii Rosatom care lucrau la un proiect militar.
Potrivit serviciului meteorologic rus, nivelul radiaţiilor în zona oraşului Severodvinsk, situat la circa 20 de kilometri est de Nionoksa, a crescut în ziua exploziei de 4 până la 16 ori după explozia rachetei.
Valoarea medie de radiaţii pentru Severodvinsk este de 0,11 ľSv/h (micro-Sievert/oră). După vârful înregistrat de radiaţii în cursul dimineţii de 8 august, valorile au început să scadă şi la ora locală 14:30 fondul de radiaţii în oraş a revenit la normal, variind între 0,13 şi 0,16 ľSv/h (micro-Sievert/oră), potrivit publicaţiei 29.ru.
Autorităţile ruse nu au oferit detalii despre accident sau despre rachetă, dar experţi internaţionali şi reprezentanţi ai serviciilor de informaţii americane au avansat ipoteza că explozia de lângă Severodvinsk s-a produs în timpul testării unui nou tip de armament. Potrivit acestora, ar fi vorba de o rachetă de croazieră cu sistem de propulsie nucleară ‘Burevestnik’ (‘Albatrosul’, /SSC-X-9 Skyfall, în codificarea NATO).