ANAF vrea să își recupereze cumva banii de la datornici. Măsura pe care a pregătit-o nu mai înseamnă automat executarea silită a datornicilor. Fiscul vrea să aleagă calea medierii. Cu alte cuvinte, românii vor fi păsuiți cu plata impozitelor dar vor semna, în schimb, un plan de plată eşalonată a datoriilor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, la ANAF a fost creat un Institut special de Mediere, susțin știrileprotv.ro. 95% din veniturile colectate de ANAF sunt plătite benevol de contribuabili. Rămân însă 5 la sută dintre români sau firme cu activitate în România care au diferite probleme în a-şi plăti impozitele. În loc să li se pună direct poprire pe conturi, agenţii Fiscului îi vor invita pe datornici la sediile ANAF pentru a semna o înţelegere. În consecință, cei care sunt în această situaţie, numiţi debitori, vor primi o notificare de la ANAF că urmează să fie executaţi silit. Au 15 zile la dispoziţie de la primirea somaţiei să notifice instituția că îşi doresc medierea. Peste 10 zile de la primirea notificării, Fiscul este obligat să organizeze medierea La întâlnirea dintre debitor şi reprezentanţii ANAF va fi analizată situaţia economică a persoanei fizice sau a companiei. Ulterior va fi stabilit graficul plăţilor şi, foarte important, s-ar putea să fie anulate unele dobânzi de întârziere. Dar asta doar în funcţie de suma de bani pe care cel în culpă o datorează.
Măsura este pe placul oamenilor de afaceri care sunt de părere că în acest mod Fiscul are şanse mai mari să colecteze banii, decât dacă ar bloca nişte conturi în care nu există fonduri. Aceștia au susținut că o negociere este absolut necesară, chiar și atunci când vorbim despre milioane de euro, pe care statul le-ar putea pierde în caz de faliment al companiilor îndatorate.
Potrivit ANAF, din cele aproape 30 de miliarde de euro venituri fiscale pe care instituiția ar fi putut să le colecteze în 2018, a reuşit să adune benevol 28, 5 miliarde de euro. Rămân aşadar necolectate 1,5 miliarde de euro.